Viralni posnetki jahanja na palici: “Saj ne more biti res?!” Pa je (VIDEO)

Magazin 19. Jul 202305:30 2 komentarja
Hobby Horse
Posnetek zalona drPLeach/TWITTER

V zadnjem času so družbena omrežja preplavili posnetki posameznikov, ki jahajo konjičke na palici. Številni so najprej pomislili, da je to znova ena od spletnih šal, ki je postala viralna. A so se zmotili – zadeva je še kako resnična. Večina posnetkov je namreč s tekmovanja na Finskem, kjer imajo navdušenci nad to igračo celo svoje združenje.

Ste v zadnjem času med objavami na družbenih omrežjih opazili posnetke, na katerih posamezniki galantno postopajo po športni dvorani s konjičkom na palici (hobbyhorse, op. a.) in z njim preskakujejo ovire? Pripomoček, ki ga jezdijo, je namreč igrača, tradicionalno izdelana iz plišaste konjske glave in lesene palice.

Nekateri so se ob res nenavadnih prizorih dobro nasmejali, nekateri so celo podvomili o njihovi resničnosti. Zakaj bi namreč najstnik ali odrasla oseba jahala konjička, s katerim se predvsem otroci radi odpravijo na namišljeno jahalno dogodivščino?

Prav iz tega razloga so posnetki postali senzacija na spletu, številni pa so menili, da gre le še za eno v vrsti spletnih šal. “To ne more biti res,” je pod posnetkom, objavljenim na družbenem omrežju TikTok, komentiral eden od uporabnikov. “To je ravno prav bedasto, da me sploh ne moti,” je dodal drugi.

Da pa hobi jahanja konjička ni samo viralka in da nekateri ta življenjski slog dejansko živijo, dokazuje dejstvo, saj je večina najbolj priljubljenih posnetkov s tekmovanja v jahanju konjičkov na Finskem. V mestu Seinäjoki na zahodu države se je letos namreč odvilo že deseto tekmovanje, ki ga organizira finsko združenje hobbyhorse. Čeprav je bilo to osnovano že okoli leta 2004, je bilo registrirano šele 2016. Da je jahanje konjička na palici precej nenavaden šport, se zavedajo tudi v združenju.

“Obstajata dva stereotipa o nas: bodisi smo skupina šolarjev, ki se igrajo, bodisi skupina žensk v srednjih letih, ki podivjano skačejo po grmovju,” so zapisali na spletni strani. Po njihovih navedbah je sicer tipičen navdušenec nad tem hobijem dekle med 12. in 18. letom starosti, a kot so dodali, starost in spol ne predstavljata nikakršne ovire.

“V naši skupnosti je veliko odraslih (večina v 20. letih), ki so začeli v mladosti in nikoli prenehali. Nekateri starejši še vedno jahajo in tekmujejo, nekateri pa uživajo v športu kot hobiju,” so dodali. Na letošnjem prvenstvu v jahanju konjičkov je sodelovalo več kot 1.500 navdušencev z vse Finske in celo tujine. Pomerili so se v različnih kategorijah, kot so skoki, ekipni skoki na 80 centimetrov, skoki v višino, dresurno in western jahanje, poroča India Times.

Večina uporabnikov družbenih omrežij, ki ne oporeka spretnosti jezdecev, se strinja, da je tekmovanje smešno in fascinantno hkrati. Ob tem pa so se nekaterim na družbenem omrežju Twitter porajala tudi številna vprašanja, denimo, koliko časa trenirajo, kdaj začnejo tekmovati … Nekdo je celo predlagal, da bi jahanje konjičkov na palici postala olimpijska disciplina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje