Vrnitev “odpisanih”: legende devetdesetih poskrbele za vrhunski šov

Magazin 14. Feb 202207:56 > 10:11
Super bowl
PROFIMEDIA

Za letošnji nastop ob polčasu 56. Super Bowla, na katerem sta se pomerili moštvi LA Rams in Cincinnati Bengals, je poskrbel losangeleški producent Dr. Dre. Ta je na oder povabil še nekatere glasbenike, s katerimi je v preteklosti sodeloval. Poleg raperja Snoop Dogga, ki je nastop odprl, so sodelovali še glasbenica Mary J. Blige in raperji 50 Cent, Kendrick Lamar ter Eminem.

Približno 15-minutni koncerti med polčasom največjega športnega dogodka v ZDA, ko se v finalu pomerita moštvi lige NFL, že tradicionalno veljajo za glasbene spektakle, o katerih se včasih govori bolj kot o zmagovalcu Super Bowla. Potem ko je lani nastopil kanadski pevec The Weeknd, je letos ta čast pripadla losangeleškemu producentu in glasbenemu mogotcu Dr. Dreju, ki je na svoji samostojni glasbeni poti, v sodelovanju s številnimi izvajalci, pomembno prispeval k razvoju hip hopa in ameriške glasbene krajine kot celote.

Presenečenje večera

Kot prvi se mu je na belem odru pridružil raper Snoop Dogg, ki je odrepal pesem The next episode in s tem nastop popeljal v nostalgična devetdeseta leta. Zatem je Dr. Dre nadaljeval s pesmijo California Love, ki jo je napisal skupaj s pokojnim raperjem 2 Pacom. Za presenečenje večera je poskrbel raper 50 Cent s hitom In da club. Kot edina izvajalka je nastop popestrila glasbenica Mary J. Blige, ki je po mešanici hitov Family Affair in No more drama ‘mikrofon’ predala raperju Kendricku Lamarju, ki je pesem Alright izvedel ob spremljavi plesalcev.

Super bowl Super bowl
PROFIMEDIA
Super bowl Super bowl
PROFIMEDIA
Super bowl Super bowl
PROFIMEDIA
Super bowl Super bowl
PROFIMEDIA
Super bowl Super bowl
PROFIMEDIA
Super bowl Super bowl
PROFIMEDIA
Super bowl Super bowl
PROFIMEDIA
Super bowl Super bowl
PROFIMEDIA

Kot zadnji je nastopil Eminem, ki je množico razvedril s pesmijo Lose Yourself. Po končanem nastopu je raper iz Detroita pokleknil v znak podpore nekdanjemu ameriškemu igralcu Colinu Kaepernicku. Ta je leta 2016 med igranjem državne himne na začetku iger NLF pokleknil v znak protesta zaradi policijske brutalnosti in rasne neenakosti v ZDA, kmalu zatem pa se je njegova profesionalna kariera igralca ameriškega nogometa končala. Dr. Dre je koncert na Super Bowlu končal s pesmijo Stil D.R.E., pri tem pa so se mu pridružili tudi glasbeni gostje.

Škandali in najboljši nastopi

Letošnji nastop ob polčasu Super Bowla je minil brez incidentov in večjih posebnosti, nastopajoči pa so v komentarjih na družbenih omrežjih prejeli številne pohvale. Kot so zapisali številni, je bila energija nastopa vrhunska, poleg tega so bili veseli starejših hitov, ki so zaznamovali njihova otroštva. Nekateri so celo ocenili, da bi se lahko Dr. Drejev nastop uvrstil v pet najboljših do sedaj.

Ker veljajo koncerti ob polčasu najpomembnejše tekme ameriškega nogometa za velik spektakel, je bilo kontroverznih trenutkov in spodrsljajev v preteklosti kar nekaj. Spomnimo, da sta za največji škandal poskrbela Janet Jackson in Justin Timberlake leta 2004 zaradi težav z garderobo, ki je vodila v razkritje pevkine dojke. Leta 2007 je sedaj že pokojni glasbenik Prince nastopil sredi nevihte. Leta 2016, ko so bili glavni nastopajoči skupina Coldplay, jim je luč žarometov ukradla kar njihova gostja Beyonce, ki se je skupini na odru pridružila skupaj z glasbenikom Brunom Marsom. 

Po mnenju številnih pa po skoraj 30 letih še vedno velja, da je najboljši koncert na Super Bowlu priredil glasbenik Michael Jackson, sledi mu Prince.