Zakaj je podznak včasih bolj pomemben kot glavni horoskopski znak?

Magazin 08. Dec. 202114:02
Delite:
tedenski horoskop
Foto: Profimedia

Odgovor je preprost: da lahko bolje razumemo sebe. Po mnenju astrologov je enako pomembno, da dobro poznamo tako svoj horoskopski znak kot podznak oziroma ascendent.

Horoskopsko znamenje nam razkriva, zakaj smo tukaj in zdaj, podznak pa nam govori o tem, kako bomo to dosegli. Če se ne najdete v opisu značilnosti svojega horoskopskega znaka, bo najbolje, da preverite, v katerem znamenju se nahaja vaš podznak – morda boste takrat bolje razumeli sebe.

Na voljo je veliko astroloških programov, dostopnih na spletu, s pomočjo katerih je mogoče izračunati položaje planetov v trenutku svojega rojstva in si izdelati rojstni horoskop. Vsako tako karto definirajo datum, čas in kraj rojstva, zato so edinstvene in različne.

Kaj je torej ascendent? To je horoskopsko znamenje, ki se v trenutku rojstva osebe nahaja na vzhodnem obzorju – gre za vzhajajoče znamenje oziroma podznak. Ta označuje naš vstop v svet, njegove značilnosti pa odražajo to, kdo smo in kako dojemamo življenje. Vse to pa vpliva na naše vedenje, samopodobo in doživljanje sveta. Seveda ascendent vpliva tudi na našo energijo, govorico telesa in okoliščine, v katerih smo odraščali.

Naše odraščanje močno sooblikuje naša stališča, skupaj s preostalimi dejavniki – seveda pa vpliva tudi na odločitve in izbire, ki jih sprejmemo v zgodnjem otroštvu. Podznak je torej tudi določen obrambni mehanizem, ki nam pomaga preživeti, in maska, za katero se skrijemo, ko čutimo, da smo preveč ranljivi. Uporabimo jo, ko smo prestrašeni, naš ascendent pa govori o tem, kako se bomo odzvali v takih primerih. In kako delujejo obrambni mehanizmi pri posameznih podznakih?

Oven v podznaku

Čeprav je to znamenje, ki se zlahka prilagodi okoliščinam, v katerih se nahaja, in hitro opravi s težavami, se pogosto brani tako, da postane jezen in sovražen. Osebe s tem ascendentom si želijo zmage in so zelo ambiciozne, kar jih včasih malce zavede.

Bik v podznaku

Pri bikih je močno izražena trmoglavost, težko bodo sprejeli in razumeli dejstvo, da imajo drugi ljudje drugačne poglede. Zato v obrambnem položaju lahko postanejo trmasti ali zelo očarljivi, a v bistvu medtem v sebi skrivajo povsem nasprotne občutke.

Dvojčka v podznaku

Svojo negotovost bodo prikrivali z gostobesednostjo, a se bo za tem vedno skrivala zelo izražena občutljivost. Čeprav so večni dvomljivci, jih izredno privlači duhovna plat življenja in vse, kar je povezano s tem.

Rak v podznaku

Te osebe bodo prava čustva prikrivali tako, da bodo veliko govorili ali pa se uspešno pretvarjali, da jih je nekaj zelo prizadelo. Za to masko pa se skrivata velika moč in zmožnost hitrega, analitičnega razmišljanja. Označujeta jih nežnost in velika predanost družini.

Lev v podznaku

Gre za osebe, ki so vedno rade v središču pozornosti. Levi zelo radi dramatizirajo, in to takrat, ko se počutijo najbolj negotove – tako se izrazi njihov obrambni mehanizem. Za doseganje življenjskih ciljev je pomembno, da gojijo svojo ustvarjalno žilico.

Devica v podznaku

Natančna in vedno preveč kritična – to so značilnosti, ki so najbolj v ospredju. Vedno postavlja veliko vprašanj, za objektivnostjo, ki jo poskuša gojiti, pa se skrivata sočutje in simpatija. Te osebe so lahko pretirano samokritične, tako da se vse življenje trudijo pridobiti vero vase.

Tehtnica v podznaku

Ko gre za obrambo, je lahko zelo prijazna in očarljiva. To izvira iz otroštva, ko se je naučila, da je pridnost tista, za katero je nagrajena. Za lepim vedenjem pa se skrivata prikrita jeza in pasivna agresija. Pogosto lahko spregleda svoje napake, zato potrebuje prijatelje, ki ji bodo podali iskreno kritiko.

Škorpijon v podznaku

Njegovi odzivi so vedno burni, izbruhi pa siloviti, saj le tako doseže občutek varnosti. Nato pridejo na dan prava čustva in seveda tudi smisel za humor, ki je nesporen. Velja za odločno osebo, ki včasih hoče prevladati nad drugimi.

Strelec v podznaku

Ko pride do težavnih situacij, so te osebe dobre volje – tako tolažijo sebe in druge. A za tem se pogosto skrivata nemoč in globoka žalost. Izzivi so tisti, ki jih ženejo naprej, vedno potrebujejo svojo intelektualno svobodo. Nagnjeni so k pogosti menjavi okolja, v katerem živijo.

Kozorog v podznaku

Ko okoliščine niso najbolj prijazne, se te osebe umaknejo vase. Če čutijo pritisk odgovornosti, lahko kmalu postanejo negotovi in nesamozavestni. Sami ne zmorejo objektivno oceniti lastnih vrlin in dobrih plati, zato so prijatelji pomemben dejavnik v njihovih življenjih, saj jim lahko pri tem pomagajo.

Vodnar v podznaku

Ko začutijo negotovost, se bodo uprli in poskušali pokazati, da so drugačni od drugih ljudi. Veljajo za izrazito samostojne, včasih nekoliko izolirane in zelo trmoglave posameznike, ki jim primanjkuje taktičnosti in diplomacije.

Ribi v podznaku

Ko gre za obrambni mehanizem, ne bo presenečenje, če se zavijejo v molk – tako se pač najlažje izognejo prepirom. Težko prenašajo negativnost, tudi temu se na vso moč izogibajo. Treba pa je vedeti, da so to izjemno intuitivni in globoki ljudje.

Komentari

Vaš komentar