Zakaj je pokojni igralec John Challis v Srbiji tako priljubljen

Magazin 21. Sep 202113:55
John Challis
PROFIMEDIA

Ena od beograjskih ulic bo dobila ime po slavnem igralcu. Tako bo Beograd imel predel, ki bo v sebi vedno nosil delček Peckhama.

Beograjski podžupan Goran Vesić še ni določil natančne lokacije – je pa razkril, da bo srbska prestolnica ulico poimenovala po Johnu Challisu, ki je igral Boycieja v dolgoletni televizijski seriji Samo bedaki in konji, poroča BBC.

“To je edini način, da se oddolžimo človeku, ki je ljubil našo državo in naše mesto,” je dejal Vesić nekaj ur po objavi, da je Challis umrl pri 79 letih.

Ljubezen je bila vzajemna. Serija Samo bedaki in konji ostaja kulturni fenomen v Srbiji in drugih državah nekdanje Jugoslavije.

V Srbiji se serija imenuje “Mućke”. Zdi se, da se ves čas predvaja. Ker v Srbiji uporabljajo podnapise in ne sinhronizacije, vsi poznajo angleški naslov in najbolj znane fraze.

Fizioterapevt Željko Đekić je dejal, da so arhitekturne podobnosti s Peckhamom – kjer so snemali serijo v Londonu – eden od razlogov, zakaj norčije bratov Trotter tako močno odmevajo v Srbiji.

“Samo bedaki in konji so del mojega otroštva,” je dejal. “V spalnici imam še vedno uokvirjen plakat Del Boya, Rodneyja in Boycieja, ki sva si ga z bratom delila med odraščanjem. Del Boy je sanjač – v Srbiji pa je veliko sanjačev.”

Beograjčani so, potem ko je umrl človek, ki je upodobil slavnega Boycieja, čutili mešanico žalosti in naklonjenosti.

“Zelo mi je žal, ker je bil neverjeten igralec, in mislim, da je bil dober  človek,” je dejala 32-letna Dragana Pavlović.

“Naša mentaliteta je podobna njihovi,” je dejala 41-letna Jelena Kraljević, “vedno najdemo načine, kako preživeti, in želimo biti milijonarji.”

Večna priljubljenost serije v nekaterih regijah včasih igralce preseneti. Nicholas Lyndhurst, ki je igral Rodneyja Trotterja, je dejal, da se je “počutil kot kraljica” na obisku v Črni gori, ko so “ljudje zunaj restavracij in barov vstali in začeli ploskati”, ko je šel mimo.

Challis je vzpostavil morda najmočnejše vezi med vsemi igralci.

Njegovi obiski v Srbiji so vključevali tudi lansko snemanje dokumentarnega filma Boycie v Beogradu. Prikazal je veliko množico, ki ga je pozdravila med podpisovanjem knjig. O Srbiji je redno objavljal na družbenih medijih.

Malo pred smrtjo je prejel častno srbsko državljanstvo in tudi zaprosil za potni list.

Novo ime ulice bo tako vedno spominjalo na veselje, ki ga je Boycie prinesel na Balkan.