Zakaj nas po uživanju ananasa peče jezik: mnogi so presenečeni

Magazin 21. Mar 202405:03 3 komentarji
ananas rafidi
Foto: PROFIMEDIA

Po spletu se širi video, ki razkriva, zakaj lahko ananas povzroči pekoč občutek na jeziku.

Ananas, sočno tropsko sadje, ki navdušuje s sladko-kislim okusom, je priljubljen po vsem svetu. Toda za nekatere se lahko uživanje ananasa spremeni v neprijetno izkušnjo, saj lahko povzroči pekoč občutek na jeziku. Zakaj se to dogaja?

V videoposnetku, ki ga je na TikToku objavila družba SF Microscopy, so pojasnili čuden občutek, ki ga lahko doživite po zaužitju tega tropskega sadeža.

Stran z znanstvenimi vsebinami je koščke ananasa analizirala pod mikroskopom, rezultati pa so prestrašili splet.

Na ananasu majhni kristali

V videu so razložili, da neprijeten občutek, ki ga občutimo pri uživanju ananasa, izvira iz tisočih majhnih kristalov, natančneje rafidov. Rafidi so mikroskopsko majhni igličasti kristali, sestavljeni iz kalcijevega oksalata. Ti kristali imajo konice, ki spominjajo na igle, pri čemer je ena konica ostra, druga pa topa.

Ko zaužijemo ananas, ti kristali kalcijevega oksalata naredijo luknje v celičnih membranah na jeziku in povzročijo draženje.

Posnetek je postal viralen, saj je zbral več kot 35,9 milijona ogledov, in jasno je, da so ljubitelji ananasa komaj čakali, da delijo svoje odzive na ta nenavadni pojav.

Eden od uporabnikov TikToka, ki ga je znanost tako prestrašila, se je zaobljubil, da “nikoli več ne bo jedel ananasa”.

“Torej, medtem ko jemo ananas, ananas jé nas,” je zapisal začuden uporabnik, spet drugi pa so bili odločeni, da jih ta podatek ne bo odvrnil od uživanja ananasa.

Čeprav je pekoč občutek po zaužitju ananasa lahko neprijeten, ni nevaren in mine relativno hitro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje