Zakaj novoletne zaobljube o hujšanju običajno ne uresničimo?

Magazin 30. Dec 202210:30
hujšanje
Profimedia

Ste si spet dali zaobljubo za hujšanje, ki jo boste začeli izpolnjevati januarja? Vemo, zakaj vam prejšnje leto ni uspelo.

Novoletna zaobljuba o hujšanju je verjetno najpopularnejša med vsemi. Nekateri si jo dajo vsako leto znova, čeprav vedo, da ni še nikoli delovala. Zakaj bi si jo torej tudi tokrat? Najprej odpravite razloge, zaradi katerih vam prejšnja leta ni uspelo.

Zato zaobljuba o hujšanju ne deluje: 

Date si jo kar tako

Rečete, da boste shujšali, začeli jesti zdravo, telovadili najmanj 5-krat tedensko … In ko pride januar, ne veste, kje bi sploh začeli. Zaobljubo si date brez pravega načrta, cilja in vmesnih manjših ciljev. Tudi počitnic ne bi izvedli, če ne bi rezervirali nastanitve, spakirali prtljage in v službi vzeli dopusta, kajne? Prav tako se ne morete hujšanja lotiti kar na slepo. Naredite načrt, še najbolje z zdravnikom, vsaj na začetku vključite tudi prehranskega strokovnjaka in trenerja.

Začnete z dieto

Vsak januar ista pesem: začnete slediti strogemu jedilniku, kar traja le kak mesec. Preveč ste lačni, hrana je enolična, odvzeli ste si vse, kar imate radi … Precej dolgočasno, skoraj nikomur ne bi uspelo shujšati na tak način. Pri hujšanju ne gre za dieto, temveč za zdrave navade, ki jih boste lahko vzdrževali na dolgi rok. Če imate v načrtu dieto, jo opustite že danes. Raje ugotovite, kako se boste več gibali ter na jedilnik dodajte zelenjavo in sadje ob vsakem obroku.

Zdravje povezujete s težo

Teža pove le majhen delček o zdravju. Tu so še dejavniki, kot je gibanje, prehrana, vaše navade … Iz tega lahko bolje razberete, kako zdravi ste. Veliko pokažejo tudi meritve, ki jih lahko naredite v telovadnici pri trenerju in povedo, koliko maščobe imate v razmerju z mišicami. Vi pa razmišljate le o tehtnici in tistih nekaj odvečnih kilogramih. Namesto tega razmislite, kako bi v urnik vključili vadbo moči in kardio vadbo, ter poiščite strokovno pomoč pri izvajanju vaj. Ni vse v kilogramih.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.