Zaradi ločitve prodala za več kot pol milijarde dolarjev umetnin

Kultura 16. Nov 202117:31 > 17. Nov 2021 09:50
Harry in Linda Macklowe
PROFIMEDIA

Tri leta po odmevni ločitvi nepremičninskega mogotca Harryja in Linde Macklowe je stekla prva dražba umetniške zbirke, ki sta jo ločenca zbrala v petdesetih letih zakona. Prvi del zbirke, ki med drugim vključuje dela Pabla Picassa, Andyja Warhola, Jacksona Pollocka in Marka Rothka, je bil prodan za več kot 676 milijonov dolarjev (slabih 590 milijonov evrov).

V ponedeljek sta ločenca Harry in Linda Macklowe na dražbi predstavila prvi del zbirke, v katerem je bilo 35 umetniških del. Med drugim umetniško delo (No. 7) abstraktnega slikarja Marka Rothka, ki je bilo prodano za 82,5 milijona dolarjev (nekaj več kot 72 milijonov evrov), in slika Jacksona Pollocka (Number 17, 1951), ki so jo prodali za več kot 61 milijonov dolarjev (več kot 53 milijonov evrov), kar za Pollocka predstavlja najdražje prodano delo do zdaj. Na dražbi je bila za 59 milijonov dolarjev (52 milijonov evrov) prodana tudi umetniška slika Cyja Twomblyja.

Skulptura švicarskega kiparja Alberta Giacomettija (Le nez) je bila prodana za 78,4 milijona dolarjev (69 milijonov evrov), slika ameriškega ustvarjalca Andyja Warhola (Nine Marilyns) pa za 47,4 milijona dolarjev (41,7 milijona evrov). Skulptura Pabla Picassa (Figure) je na dražbi dosegla ceno 26,3 milijona dolarjev (23,1 milijona evrov). Končni izkupiček ponedeljkove dražbe je dosegel več kot 676 milijonov dolarjev (597 milijonov evrov).

Preostalih 30 del bodo na dražbo newyorške hiše Sotheby’s predstavili maja 2022. Že na septembrski novinarski konferenci je izvršni direktor Sotheby’sa Charles Stewart zbirateljsko kolekcijo nekdanjih zakoncev Macklowe označil za eno najpomembnejših in muzejsko kakovostnih zbirk moderne in sodobne umetnosti, ki bodo kdajkoli šle na trg. “Ta prodaja bo zapisana v zgodovino,” je dejal. Da umetnine pred dražbo še nikoli niso bile prestavljene javnosti ali celo dotaknjene, pa je povedal Grégoire Billault, predsednik oddelka za sodobno umetnost pri Sotheby’su.

Mark Rothko "No. 7" Mark Rothko "No. 7"
PROFIMEDIA/Mark Rothko, delo: No. 7
Andy Warhol "Nine Marilyns Andy Warhol "Nine Marilyns
PROFIMEDIA/Andy Warhol, delo: Nine Marilyns
Pablo Picasso "Figure" Pablo Picasso "Figure"
PROFIMEDIA/Pablo Picasso, delo: skulptura Figure
Giacometti "Le Nez" Giacometti "Le Nez"
PROFIMEDIA/Alberto Giacometti, delo: Le Nez
Jackson Pollock Number 17, 1951 Jackson Pollock Number 17, 1951
PROFIMEDIA/Jackson Pollock, delo: Number 17, 1951

Dve milijardi težka ločitev

Harry in Linda Macklowe sta se poročila leta 1959, velik del premoženja pa sta ustvarila skupaj. Med drugim sta bila lastnika 72 milijonov dolarjev (63 milijonov evrov) vrednega stanovanja, jahte in drugih nepremičnin. Zbiranje umetniških del sta začela med svojim zakonom. Po petdesetih letih skupnega življenja je leta 2016 Harry vložil zahtevo za ločitev. Po dveh milijardah dolarjev (1,7 milijarde evrov) težki ločitvi se je leta 2019 ponovno poročil, in sicer s Patricio Lazar-Landeau. Harryju in Linda sta se v zakonu rodila dva otroka.

Med ločitvenim postopkom leta 2018 je sodnik vrhovnega sodišča v New Yorku odredil prodajo 65 umetnin iz njune zbirke, končni izkupiček pa si bosta ločenca razdelila na pol. Odločitev je sodnik sprejel, potem ko so najeti strokovnjaki podajali različne ocene o vrednosti nekaterih del. Dražba je bila zaradi pandemije covida-19 za leto dni prestavljena.

Loading Poll…