Zakaj zelene banane svetujejo sladkornim bolnikom, bolj zrele tistim, ki imajo težave s prebavo, rjave pa vsem?
Ko kupujemo banane, večina ljudi gleda, da so ravno prav zrele in ravno prav rumene.
Medtem ko nekateri ljubitelji banan za nič na svetu ne bi zagrizli v zeleno banano, je drugim lahko ogabna že misel na mehko, kašasto, rjavo – ali obratno. Toda katera banana je boljša od druge ali morda celo bolj zdrava?
Kot piše Science Alert, obstajajo prednosti različno zrelih banan, odvisno od vašega zdravja. Rhiannon Lambert, nutricionistka iz Združenega kraljestva, je namreč ugotavljala, katera je boljša, in o tem celo napisala knjigo. Tako je ugotovila, da so premalo zrele banane koristne za sladkorne bolnike, nekoliko prezrele za tiste, ki imajo težave s prebavo, povsem rjave banane pa so sploh koristne. Poglejmo, zakaj.
Premalo zrele banane imajo manj sladkorja
Če imate sladkorno bolezen, bi morali razmisliti, da bi pogosteje uživali banane, ki so manj zrele.
Vsebujejo namreč manj sladkorja. “Raziskave kažejo, da v premalo zrelih bananah škrob predstavlja 80 do 90 odstotkov vsebnosti ogljikovih hidratov, ki se, ko banana dozori, spremeni v proste sladkorje. Zato ljudem s sladkorno boleznijo svetujemo, da jedo banane, ki niso preveč zrele, da ne bi preveč dvignili ravni sladkorja v krvi,” je povedala Lambert.
Bolj zrele banane so lažje prebavljive
Nekoliko prezrele banane so verjetno boljša izbira za vse, ki imajo težave s prebavo. Medtem ko imajo zelene banane več tako imenovanega “odpornega” škroba, je lahko to dobro za vas, saj ga imajo rade “dobre črevesne bakterije”, a so bolj zrele banane za poprečnega človeka lažje prebavljive, je povedala Lambert.
Povsem rjave banane so polne antioksidantov
Skoraj ali popolnoma rjava banana postane, ko se ves njen škrob razgradi v sladkor. Te banane so tudi slajše in jih ljudje raje uporabljajo za peko.
Je pa takšna banana tudi polna antioksidantov, ki so pomembni pri varovanju človekovega telesa na celični ravni.
Če pod vse skupaj potegnemo črto, je vsaka izbira banane dobra, piše Science Alert. Hranilna vrednost banane se s stopnjo njene zrelosti ne spreminja. Spremenita se le okus in način, kako vaše telo predela sladkor v banani.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje