Živila, ki bi jih morali uživati pogosteje, saj krepijo imunski sistem

Magazin 27. Maj 202409:02 0 komentarjev
Ženska nabira paprike na tržnici
Foto: PROFIMEDIA

Zdrava in uravnotežena prehrana je nepogrešljiv del zdravega življenjskega sloga. Za obrambo pred različnimi boleznimi pa so priporočljiva živila, ki spodbujajo in krepijo delovanje imunskega sistema. Katera živila bi se morala pogosteje znajti na našem jedilniku?

Dietetičarka Natalie Rizzo je izpostavila nekaj najpomembnejših živil, ki bi jih morali uživati pogosteje, saj naravno krepijo delovanje imunskega sistema, piše spletni portal Index.hr.

Rdeča paprika

Rdeča paprika je kraljica med zelenjavo. Zelo bogata je s C-, A- in B-vitaminom, strokovnjakinja za prehrano pa jo je oklicala za “superživilo”.

Dobra lastnost rdeče paprike je tudi, da jo lahko uporabimo na različne načine. Jemo jo lahko surovo, kuhano ali pečeno, kar pomeni, da jo lahko kombiniramo v različnih obrokih.

Pomaranča

Pomaranče so bogate s C-vitaminom, zato ne preseneča, da so se znašle na seznamu živil za krepitev imunskega sistema. Vendar pa dietetičarka opozarja, da je treba upoštevati eno stvar.

“To sadje je polno C-vitamina in drugih hranil, vendar pazite, da pojeste vsega in ne pijete zgolj pomarančnega soka. Več vitaminov boste namreč v telo vnesli, če boste pojedli pomarančo, ne pa je zgolj oželi,” je povedala Rizzo.

Jajca

Tudi jajca so izjemno koristno živilo, saj vsebujejo razmeroma visoko vrednost D-vitamina, ki ga sicer dobimo s sončnimi žarki. Uživanje zadostnih količin D-vitamina je pomembno tako za pravilno delovanje imunskega sistema kot trdnost kosti. Nikakor se ne izogibajte rumenjaka, saj se največ vitamina skriva prav tam.

Olivno olje

Osrednja sestavina sredozemske diete, olivno olje, ima številne koristi za človeško zdravje, tudi za imunski sistem. Vsebuje namreč zdravju koristne maščobe in močne antioksidante, poleg tega pa ima tudi protivnetne lastnosti. Strokovnjaki ga priporočajo tistim, ki imajo težave s holesterolom, nedavna študija pa je ugotovila, da več uživanja olivnega olja zmanjšuje tveganje za upad kognitivnih sposobnosti in za smrt, povezano z demenco, ne glede na ostalo prehrano človeka.

Špinača

Špinača je bogat vir vitamina A in K, pa tudi folne kisline, železa, magnezija in antioksidantov. Špinačo je zato priporočljivo uživati pogosto, če se da večkrat tedensko, kombiniramo pa jo lahko na najrazličnejše načine: za zajtrk, kot solato, za prilogo, juho ali pa kot glavno jed.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!