Odkrili presenetljivo korist olja, ki ga obožujejo tudi Slovenci

Magazin 25. Maj 202405:15 0 komentarjev
Olivno olje
Foto: PROFIMEDIA

Študija, ki je trajala 28 let in vključila 92.000 ljudi, je potrdila še en izjemno koristen učinek oljčnega olja za milijone ljudi po svetu.

Zdaj je tudi uradno: več uživanja oljčnega olja zmanjšuje tveganje za upad kognitivnih sposobnosti in za smrt, povezano z demenco ne glede na ostalo prehrano človeka. To je potrdila kar 28 let trajajoča študija ekipe za javno zdravje z univerze Harvard, ki so jo pred kratkim objavili tudi v strokovni publikaciji American Medical Association Journal.

Študija, v kateri je sodelovalo približno 92.000 ljudi, je potekala tako, da je ekipa strokovnjakov beležila prehranske navade vključenih in analizirala vzrok smrti pri tistih, ki so med potekom študije umrli. Na koncu so znanstveniki lahko potrdili, da so tisti, ki oljčno olje uživajo zelo redko ali pa ga sploh ne, bolj podvrženi razvoju Alzheimerjeve bolezni, ki je sicer eden najpogostejših vzrokov smrti.

Ljudje, ki so eno žlico majoneze ali margarine zamenjali za žlico oljčnega olja, so si tveganje za smrt zaradi demence zmanjšali tudi za 14 odstotkov. Pri tistih, ki vsak dan uživajo več kot pol žlice oljčnega olja, pa je to tveganje manjše skoraj za tretjino.

Olivno olje
Foto: PROFIMEDIA

Zato so strokovnjaki med zaključki študije celo zapisali, da bi lahko bilo oljčno olje del strategije za zmanjševanje števila smrti, povezanih z demenco.

Oljčno olje je polno antioksidantov in ni pretirano predelano, prav zato je bolj zdravo od preostalih rastlinskih olj. Znanstveniki s Harvarda so v študiji tudi zapisali, da pri drugih rastlinskih oljih in pri maslu teh učinkov niso potrdili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!