Curljajo nove podrobnosti afere kajmak: za preživele so posledice hude

Črna kronika 20. Feb 202418:31 0 komentarjev
Kajmak
Foto: PROFIMEDIA

V Avstriji je sodni epilog dobila afera s kajmakom, ki je vseboval smrtonosno bakterijo listerijo, ki se je, kot kaže, v kajmaku znašla zaradi izjemno slabih higienskih razmer v sirarni. Zaradi okužbe s to bakterijo je med letoma 2020 in 2022 umrlo pet ljudi, ki so zaužili sporni kajmak, še šest pa jih je zbolelo za listeriozo, boleznijo, ki jo povzroča omenjena bakterija. Na dan prihajajo nove podrobnosti. Dve osebi sta zaradi okužbe z bakterijo utrpeli trajno poškodbo možganov, trije kronično odpoved ledvic, gradbeni delavec se bo moral do konca življenja hraniti po sondi, ena ženska pa je zaradi okužbe pristala celo na invalidskem vozičku.

Kot smo poročali, je bil nekdanji direktor sirarne v kraju Gloggnitz obsojen na 13 mesecev zapora, potem ko je med letoma 2020 in 2022 zaradi smrtonosne bakterije listerije v kajmaku, ki ga je proizvajalo njegovo podjetje, umrlo pet ljudi.

Ob tem mora plačati še 25.000 evrov odškodnine ljudem, ki so po uživanju spornega kajmaka zboleli za listeriozo. Preiskovalci so ugotovili, da so pri obolelih za listeriozo našli enak sev bakterije kot v mlekarni, kar je potrdilo sum, da so se ljudje okužili po zaužitju njihovih produktov.

Po poročanju tamkajšnjih medijev sta dve osebi po užitju spornega kajmaka utrpeli trajno poškodbo možganov, trije kronično odpoved ledvic, pljučnico in oslabelost. Med obolelimi je bila tudi dojenčica, ki je, čeprav se je zaradi listerioze rodila sedem tednov prezgodaj, smrtonosno zastrupitev preživela. Punčko so sicer morali takoj priključiti na ventilacijo, dobila je tudi hudo obliko sepse. Še en gradbeni delavec se bo moral do konca življenja hraniti po sondi, ena ženska pa je po okužbi pristala na invalidskem vozičku, poroča Nova.rs.

Na sojenju, ki se je začelo septembra 2023, so priče opisovale neznosne razmere v sirarni, v kateri so bili med drugim podgane, plesen in neprijeten vonj. Poleg tega so bile zaznane številne nepravilnosti pri vzdrževanju naprav ter neustrezno hlajenje dostavnih vozil in usposabljanje zaposlenih. Pristojni so ob tem prepričani, da je za listeriozo zbolelo še več ljudi, vendar zaradi blažjih simptomov niso potrebovali zdravniške pomoči.

Nekdanji direktor je pred izrekom sodbe izrazil obžalovanje. “Najbolj tragična stvar v tem primeru so ljudje, ki jih ni več med nami. Ne glede na mojo krivdo je to najhujša stvar, ki se mi je lahko zgodila. Zelo mi je žal,” je povedal v sklepnem nagovoru.

Med preiskavo tragičnih zastrupitev s kajmakom se je nekdanji direktor, ki prihaja iz Srbije, soočil z dodatnimi obtožbami, povezanimi z nasiljem nad zaposlenimi in krajo sredstev podjetja. Serija očitkov zoper nekdanjega direktorja pa se pri tem ni končala, saj je obtožen tudi kraje denarja iz sefa podjetja.

Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih. Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Listerioza je zoonoza (bolezen živali, ki se prenaša na ljudi).

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo, zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. (Vir: NIJZ)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!