Afera kajmak: pet mrtvih, podgane, plesen in zapor za direktorja mlekarne

Svet 19. Feb 202411:13 2 komentarja
ČEVAPČIČI S KAJMAKOM
Foto: János Korom/WIKIPEDIA

Nekdanji direktor avstrijske mlekarne je bil obsojen na 13 mesecev zapora, potem ko je med letoma 2020 in 2022 zaradi smrtonosne bakterije listerije v kajmaku umrlo pet ljudi. Poleg tega mora plačati še 25.000 evrov odškodnine ljudem, ki so zboleli za listeriozo.

V Avstriji je epilog dobila afera s kajmakom, ki je vseboval smrtonosno bakterijo listerijo. Zaradi nje je med letoma 2020 in 2022 umrlo pet ljudi, še šest pa jih je zbolelo za listeriozo, boleznijo, ki jo povzroča omenjena bakterija. Med obolelimi je bila tudi dojenčica, ki je, čeprav se je zaradi listerioze rodila sedem tednov prezgodaj, smrtonosno zastrupitev preživela, piše srbski portal Nova.rs.

Nekdanji direktor mlekarne v kraju Gloggnitz, po rodu Srb, se je na sodišču v avstrijskem Wiener Neustadtu soočil z obtožbami za umor in povzročitve poškodb. Kot so ugotovili preiskovalci, se je smrtonosna bakterija v kajmaku iz te mlekarne pojavljala med letoma 2020 in 2022.

Na sojenju, ki se je začelo septembra 2023, so priče opisovale neznosne razmere v sirarni, v kateri so bile med drugim podgane, plesen in neprijeten vonj. Poleg tega so bile zaznane številne nepravilnosti pri vzdrževanju naprav ter neustrezno hlajenje dostavnih vozil in usposabljanje zaposlenih.

Obolelih verjetno še več

Preiskovalci so ugotovili, da so pri obolelih za listeriozo našli enak sev bakterije kot v mlekarni, kar je potrdilo sum, da so se oboleli okužili z njihovimi produkti. Pristojni so ob tem prepričani, da je za listeriozo zbolelo še več ljudi, vendar zaradi blažjih simptomov niso potrebovali zdravniške pomoči.

Nekdanji direktor je pred izrekom sodbe izrazil obžalovanje. “Najbolj tragična stvar v tem primeru so ljudje, ki jih ni več med nami. Ne glede na mojo krivdo je to najhujša stvar, ki se mi je lahko zgodila. Zelo mi je žal,” je povedal v sklepnem nagovoru.

Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih. Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Listerioza je zoonoza (bolezen živali, ki se prenaša na ljudi).

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo, zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. (VIR: NIJZ)

Obtožbe tudi zaradi nasilja nad zaposleno

Med preiskavo tragičnih zastrupitev s kajmakom se je nekdanji direktor soočil z dodatnimi obtožbami, povezanimi z nasiljem nad zaposlenimi in krajo sredstev podjetja.

Državni tožilec mu je namreč očital, da je v svoji pisarni eno od zaposlenih poškodoval, ko jo je v pisarni grobo zgrabil za vrat in jo oklofutal. Tožilstvo naj bi se pri tem opiralo na posnetek napada, na katerem je videti žensko, ki glasno kriči, medtem ko jo napadalec odriva, pišejo avstrijski mediji. Obtoženi direktor je zanikal, da je žensko udaril, in dejal, da jo je le “nekoliko močneje prijel”.

Serija obtožb zoper nekdanjega direktorja pa se pri tem ni končala, saj je obtožen tudi kraje denarja iz sefa podjetja. Navedene dodatne obtožbe bodo sodni epilog dobile 14. marca, še piše Nova.rs.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje