Državni proračun oškodovali za skoraj pol milijona evrov

Črna kronika 11. Jul 202413:45 0 komentarjev
Pranje denarja
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Koprski kriminalisti so zaradi suma davčne zatajitve ter suma ponareditve ali uničenja poslovnih listin ovadili pet oseb – enega slovenskega državljana ter štiri italijanske. Državni proračun naj bi oškodovali za okoli pol milijona evrov, so sporočili iz PU Koper.

Predkazenski postopek so kriminalisti začeli na podlagi dveh kazenskih ovadb Finančne uprave RS. Kot so ugotovili v preiskavi, sta 50-letni direktor koprske družbe, sicer slovenski državljan, in 58-letni trgovski zastopnik iste koprske družbe s tremi direktorji celjskih družb med letoma 2018 in 2020 z namenom izvedbe sistemske utaje DDV sklenila več lažnih poslov.

Vse tri celjske družbe, ki jih vodijo italijanski državljani, so koprski družbi izdale več lažnih računov za neobstoječe dobave blaga in storitev, v katerih so obračunale DDV, ki ga niso plačale v davčno blagajno.

Koprska družba je prejete lažne račune vključila v svoje davčne obračune in uveljavljala vračilo DDV, ki ga je dobila povrnjenega od finančne uprave v znesku več kot 480.000 evrov. Te lažne račune je nato zaračunala dalje dvema “slamnatima” družbama iz Italije in pri finančni upravi uveljavljala oprostitev plačila DDV s tem, ko je lažno prikazala dobave v drugo državo članico EU, Italijo, “slamnatima” družbama.

50-letnik in 58-letnik sta ob pomoči treh ovadenih direktorjev celjskih družb državni proračun oškodovala za več kot 480.000 evrov, koprski družbi pa pridobila protipravno premoženjsko korist v enaki višini, so zapisali na PU Koper.

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je zagrožena zaporna kazen od enega do osem let, za kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin pa zaporna kazen do dveh let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!