Na Ptuju še tretjič začetek sojenja Kristijanu Slodnjaku za pomoč pri umoru

Črna kronika 29. Maj 202414:44 0 komentarjev
Okrožno sodišče Ptuj
Foto: Denis Sadiković/N1

Na ptujskem sodišču se je še v tretje začelo sojenje Kristijanu Slodnjaku, ki ga obtožnica bremeni pomoči pri umoru Kidričana Andreja Kirbiša, ki ga je neznani storilec februarja 2022 ustrelil v občini Juršinci. Obtožnica zoper Slodnjaka ostaja nespremenjena in mu očita naročilo umora.

Na ptujskem sodišču se je danes pred novim sodnim senatom pod vodstvom sodnice Nike Brumen še v tretje začelo sojenje Kristijanu Slodnjaku, ki ga obtožnica bremeni pomoči pri umoru Kidričana Andreja Kirbiša februarja 2022, ko je še vedno neznani storilec nanj streljal na makadamski cesti v naselju Mostje v občini Juršinci.

Obtožnica, ki jo je znova predstavila Janja Bernard Korpar, ostaja nespremenjena in Slodnjaku očita, da naj bi bil prav on naročnik umora, saj naj bi umorjenega, ki je od njega terjal izplačilo dolga, z zvijačo zvabil zvečer na osamljen kraj.

To naj bi po mnenju tožilstva dokazovala tudi SMS-sporočila, ki jih je Kirbiš tik pred tragičnim dogodkom pošiljal Slodnjaku. 39-letnik je bil s streli umorjen malo po 21. uri, obtoženi pa naj bi si v tem času zagotovil alibi s tem, da je v Benediktu z eno od strank sklepal zavarovanje, še meni tožilstvo.

Njegov zagovornik Andrej Kac je tudi tokrat poskušal z ugovori pravne narave. Čeprav je izrecno izpostavil, da ne zahteva izločitve senata, je v prvem navedel, da se je prejšnja sodnica Bernarda Galun zaradi premestitve na drugo sodišče prehitro izločila iz primera. To naj bi po njegovem pomenilo kršitev pravice do naravnega sodnika in kršitve določb zakona o kazenskem postopku.

Ob tem pa je znova ugovarjal tudi zaradi dejstva, da še vedno ni odkrit izvršitelj umora, s tem pa ni dokazana povezava obtoženega z morilcem. “Ključna je vez med med obtoženim in morilcem, slednjega pa nimamo. Če ga nimamo, nimamo niti pomagača,” je dejal Kac.

Slodnjak se na današnjem uvodnem naroku ni želel zagovarjati, odvetnik Kac pa je znova želel doseči umik njegovega zagovora v fazi preiskave. Sodni senat temu ni prisluhnil, zato je sodnica Brumen začela brati njegov zagovor, medtem ko bodo zaslišanje za vse tri oškodovance, mater, brata in partnerico umorjenega, opravili predvidoma 10. in 11. julija.

Tudi prvo sojenje, ki se je februarja lani začelo pod vodstvom Katje Kolarič, je bilo po več obravnavah prekinjeno, saj je senat zaradi ugotovitve, da je v spisu dokaz, ki tam ne bi smel biti, in sicer mnenje o policijskih izsledkih poligrafskega postopka, predlagal svojo izločitev, predsednica okrožnega sodišča na Ptuju pa je zaradi obstoja tehtnih razlogov predlogu ugodila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!