Nov način prevare: pridobil vse podatke in skušal dvigniti kredit v tujem imenu

Črna kronika 05. Apr 202412:13 1 komentar
Računalnik tipkovnica miška
Foto: PROFIMEDIA

Moški, ki je bil preprosto preveč zaupljiv, je v zadnjem trenutku situacijo rešil. Kako?

Na območju PU Koper so obravnavali dve prevari. Prva je dokaj nenavadna: oškodovanec je dobil klic moškega, ki je bil očitno zelo prepričljiv. Želel je namreč podatke osebnih dokumentov – vozniško dovoljenje, številko računa in CVV (trimestna varnostna koda, odtisnjena na zadnji strani kartice). Dejal mu je, da te podatke potrebuje za investiranje v podjetje. Nato ga je vprašal, ali ima kredit na banki. Sledila je še prošnja, da si naloži dve aplikaciji, da bi mi tako lahko nakazali denar.

A seveda ni bilo vse tako lepo, kot se je oškodovancu zdelo najprej. Kasneje je namreč ugotovil, da je v njegovem imenu nekdo na banki vložil prošnjo za kredit v višini 10.000 evrov. Ker je pravočasno reagiral, je banka sredstva zablokirala in preprečila nakazilo.

V drugem primeru pa je občanko neznanec oškodoval tako, da jo je prepričal v trgovanje s kripto valuto prek njihove platforme in ji obljubil velik znesek zaslužka. Pred tem je morala vložiti 10.000 evrov in ostala brez njih.

Na PU Koper opozarjajo, da so kriminalisti na njihovem območju letos obravnavali že 79 podobnih goljufij prek spleta, v skupni vrednosti skoraj 1 milijon evrov. “Že dlje časa zaznavamo povečano aktivnost spletnih prevar. Bodite pozorni in nasedajte goljufom. Ste prejeli telefonski klic o zaslužku s kripto valutami? Kaj pa obvestilo o visokem zadetku na mednarodni loteriji? Vas je kontaktiral “sorodnik” za katerega do danes niste vedeli? Bodite pazljivi, saj vam v naslednjem koraku lahko izpraznijo vaš bančni račun,” še dodajajo policisti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje