Odrezana roka: znana kazen za Julijo Adlešič in Sebastiena Abramova

Črna kronika 22. Nov 202109:28 > 13:48 2 komentarja
Sodba odrezana roka
BOBO

Senat Okrožnega sodišča je na ponovljenem sojenju v zadevi odrezana roka Julijo Adlešič in Sebastiena Abramova po njunem priznanju spoznalo za kriva in ju obsodilo na zaporni kazni. Juliji Adlešiči je prisodilo na eno leto in sedem mesecev zapora, Abramovu pa dve leti in pet mesecev. Večino kazni sta sicer že prestala v priporu.

Sodišče je za kriva spoznalo tudi starša Sebastiena Abramova Tinko Huskić Colarič in Gorazda Colariča, ki sta prav tako priznala krivdo. Izreklo jima je pogojno obsodbo enega leta in šestih mesecev zapora oz. enega leta s preizkusno dobo treh let. Tožilstvo jim je očitalo nadaljevanje kaznivega dejanja poskusa goljufije oziroma pomoči pri teh dejanjih na škodo petih zavarovalnic, ki bi morale Juliji Adlešič v primeru nezgode izplačati odškodnino v skupni višini okoli 1,17 milijona evrov, a do izplačil ni prišlo.

Obtožene je sodišče zaradi slabega socialnega položaja opravičilo tudi plačila vseh sodnih stroškov. Huskić Colarič bo sicer morala poravnati stroške, ki so nastali po njenih krivdi v višini okoli 60 evrov. Pri določitvi višine kazni je sodišče sledilo predlogu tožilstva, ki je z obtoženimi sklenilo sporazum o priznanju krivde. Vsi štirje so ob začetku ponovljenega sojenja oktobra vztrajali, da niso krivi, danes pa so priznali krivdo za očitana kazniva dejanja.

Po besedah sodnice Marjete Dvornik je s priznanjem krivde obtoženih prišlo do pomembnega preobrata v postopku. Ob tem je poudarila, da je sodni senat priznanja krivde po preverjanju, ali so bila prostovoljna, in glede na dokazno gradivo brez razumnega dvoma tudi sprejel. Po njenih besedah je to postopek pospešilo in tudi poenostavilo, kljub temu, da je bilo priznanje krivdo podano ne v tako zgodnjih fazah postopka, kot je to sicer običajno. Je pa sodišče priznanja krivde, ki jih je mogoče podati kadarkoli v postopku do zaključka sojenja, ovrednotilo kot konstruktivna. Ključno pri tem je, da v sojenju tako ne bo treba opraviti poskusa na človeškem truplu.

“Želja imeti veliko denarja je očitno na prvem mestu”

Ob izreku sodbe je Dvornik še dodala, da so očitana kazniva dejanja odraz vrednot v naši družbi, kjer se očitno vse bolj izpostavljata potreba in pohlep po materialnih dobrinah. “Želja imeti veliko denarja je očitno na prvem mestu. Za pridobitev tega pa se, kot kaže, ne izbira več sredstev, kar je nazorno pokazal ta postopek,” je dejala.

Obtoženi ob izreku sodbe sicer niso bili navzoči, v izjavi za medije po koncu sojenja pa so o razlogih za priznanje krive spregovorili njihovi odvetniki. “Ponudba tožilstva je bila taka, da bi jo vsak razumen človek sprejel. Sploh glede na to, da bo Abramov v zaporu v zvezi s to zadevo šest dni, nobenih stroškov ne bo plačal. Mislim, da je odločitev pametna,” je dejal odvetnik Abramova Mitja Pavčič. 

Julija Adlešič pa si je po besedah njenega zagovornika Borisa Grobelnika predvsem želela mir v življenju ter se izogniti dolgotrajnemu postopku, pa tudi medijskemu pritisku. “Želi naprej živeti anonimno, tako kot običajen državljan,” je dodal. Na vprašanje, zakaj je torej krivdo priznala šele sedaj, je Grobelnik odvrnil, da je taka osebna odločitev, ki mora dozoreti v vsakem človeku. Kot je še pojasnil, je Adlešičeva danes dosojeno zaporno kazen že skoraj v celoti prestala v priporu.

Sodba še ni pravnomočna, o morebitni pritožbah bodo vpleteni še razmislili.

Višji sodniki so sodbo razveljavili

#related-news_0

Adlešič in Abramova je ljubljansko okrožno sodišče 11. septembra lani spoznalo za kriva. Po oceni sodišča sta namreč po predhodnem dogovoru, da si bo Adlešič odrezala roko, da bi prejela visoko odškodnino, pri petih zavarovalnicah sklenila zavarovanja, po katerih bi, če bi bila 100-odstotni invalid zaradi odrezane roke, prejela 1.166.300 evrov odškodnine. Adlešič je sodišče prisodilo dve leti zapora, Abramovu pa tri. Za krivega je spoznalo tudi očeta Abramova Gorazda Colariča in ga pogojno obsodilo, mamo Tinko Huskić Colarič pa je sodni senat oprostil.

A višji sodniki so obsodbo razveljavili in zadevo vrnili v ponovno sojenje na prvostopenjsko sodišče, ker so ocenili, da dejansko stanje glede mehanizma nastanka poškodbe roke Adlešič ni dovolj razčiščeno.

Ponovno sojenje se je na okrožnem sodišču začelo na začetku oktobra. Obtoženi so tedaj vztrajali pri svojih zagovorih, ki so jih podali že v prejšnjem sojenju, in krivdo zavrnili. Na današnjem nadaljevanju sojenja pa so krivdo vsi štirje priznali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje