Operacija “Tower trash”: slovenska policija pomagala razbiti kriminalno združbo

Črna kronika 29. Sep 202210:42 > 14:44 1 komentar
Odpadki
PU Koper

Slovenska policija je sodelovala v zaključni preiskavi obsežne kriminalne združbe, ki je odpadke skladiščila v Italiji in jih nezakonito pošiljala v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Koprski kriminalisti so kazensko ovadili državljana Italije in Slovenije ter dve pravni osebi z območja Kopra.

V četrtek je poveljstvo karabinjerjev za varstvo okolja v sodelovanju z Europolom in slovensko policijo izvajalo zaključno akcijo obsežne preiskave nezakonitega odlaganja in pošiljanja odpadkov v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Operacijo s psevdonimom “Tower trash” je koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji urada javnega tožilstva v Benetkah.

Hkrati so opravili 24 hišnih preiskav pri osumljencih in pri 12 podjetjih, za katera se sumi, da so delovala v verigi preskrbe z odpadki, in sicer pri nezakoniti proizvodnji, obdelavi in transportu. V preiskavo sta bila vpletena tudi dva osumljena slovenska državljana in podjetja s sedežem v Sloveniji.

Preiskava je potekala med letoma 2019 in 2020 in je omogočila identifikacijo ter s tem zaustavitev nezakonite dejavnosti kriminalne združbe. Ta je upravljala podjetja za predelavo odpadkov in odpadke skladiščila v industrijskih halah v Italiji, potem pa jih je nezakonito pošiljala v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Pri tem so uporabljali ponarejeno dokumentacijo.

Odpadki
PU Koper

Kriminalna združba je pošiljala in obdelovala komunalne in posebne odpadke, sestavljene iz nerazvrščenih odpadkov, gume, plastike, ostankov usnja in nevarne embalaže. Odpadke so zasegli med preiskavami v občinah Borgo Veneto, Remanzacco in Monfalcone.

Odpadke so v več pošiljkah prepeljali in odvrgli v naravi na območju Divače. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so v skupni preiskavi z varnostnimi organi Italije v primeru odlaganja odpadkov v Divači kazensko ovadili dve fizični osebi, in sicer državljana Italije in Slovenije, ter dve pravni osebi z območja Kopra.

V skupni preiskavi je bilo dokazanih več kot 70 nezakonitih pošiljk odpadkov. Preiskava je pokazala, da je bilo nezakonito odloženih približno 1.700 ton odpadkov, s tem pa si je kriminalna združba pridobila protipravno premoženjsko korist v višini več kot 400.000 evrov.

Slovenska policija je aktivno sodelovala z italijanskimi varnostnimi organi. Kot so zapisali, je prav dobro sodelovanje med policijami ključni element za izvedbo preiskav s področja ekološke kriminalitete, saj jih izvajajo kriminalne skupine, ki delujejo na ozemlju več držav.

Na območju Policijske uprave Koper so obravnavali štiri večje pošiljke odpadkov s skupno maso približno 80 ton, je še povedal kriminalist Andrej Rupnik v izjavi za javnost na koprski policijski postaji. V sodelovanju z inšpektoratom za okolje so policisti ugotovili, da niso vsebovale nevarnih odpadkov. Pošiljke so bile opremljene s ponarejenimi listinami, v katerih so bili kot naročniki navedeni neobstoječi gospodarski subjekti tako v Sloveniji kot v tujini. Tri pošiljke so bile že odložene v naravnem okolju, eno pa so policisti zaustavili in zasegli. Vse odpadke so vrnili v Italijo, je pojasnil.

Osumljenca sta odgovorni osebi v dveh podjetjih s sedežem na območju koprske policijske uprave. Podjetji sta po Rupnikovih besedah registrirani za več dejavnosti, med drugim za transport, ne pa tudi za ravnanje z odpadki. Policisti so ju lani ovadili zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu kazenskega zakonika. Za osnovno obliko kaznivega dejanja je zagrožena kazen pet let zapora.

Na območju koprske policijske uprave povprečno obravnavajo približno deset podobnih primerov na leto, je še povedal Rupnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje