Pri 18-letniku z Vranskega zasegli 300 ponarejenih bankovcev

Črna kronika 21. Avg 202310:14 1 komentar
Ponarejeni bankovci
PU Celje

Celjski kriminalisti so pri 18-letnem moškem z Vranskega našli in zasegli približno 300 ponarejenih bankovcev za 20, 50 in 100 evrov. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja denarja ga bodo kazensko ovadili.

Konec lanskega in v začetku letošnjega leta je takrat neznani storilec v Mozirju unovčil več ponarejenih 50- in 100-evrskih bankovcev.

Celjski kriminalisti so primer obravnavali skupaj z mozirskimi in žalskimi policisti. V preteklih dneh so opravili hišno preiskavo pri 18-letnem moškem z območja Vranskega in našli ter zasegli okoli 300 ponarejenih bankovcev za 20, 50 in 100 evrov.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja denarja ga bodo kazensko ovadili.

Kdor ponaredi denar, da bi ga spravil v obtok kot pravega, ali kdor spremeni pravi denar, da bi ga spravil v obtok, ali kdor tak ponarejeni denar spravi v obtok, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do osmih let. (243. člen Kazenskega zakonika)

Policisti ob tem občane opozarjajo na previdnost pri poslovanju z gotovino, sploh pri višjih vsotah. Bankovce je treba dobro pogledati, otipati in obrniti proti svetlobi, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši. Pozorni moramo biti na relief, saj ga ponaredki velikokrat nimajo.

Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence. Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Če se vam zdijo bankovci sumljivi, o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomniti čim več informacij, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Te informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje