Pri 21-letniku zasegli 1.763 kosov pirotehničnih sredstev

Črna kronika 21. Dec 202108:36 > 08:49
Zaseg pirotehnike
PU Ljubljana

Policisti so pri 21-letniku na območju Cerknice med hišno preiskavo zasegli 1.763 kosov različnih pirotehničnih sredstev. Nekaterim izdelkom je potekel rok uporabe za več kot pet let in bi bila uporaba teh izdelkov lahko še posebej nevarna. Ob tem policisti ponovno pozivajo k previdnosti pri uporabi pirotehnike in upoštevanju slogana "Bodi zvezda, ne meči petard". 

Policisti Policijske postaje Kočevje so minuli petek s policisti Policijske postaje Cerknica pri 21-letniku z območja Cerknice na podlagi zbiranja obvestil in pridobljene odredbe opravili hišno preiskavo zaradi suma posesti nedovoljene pirotehnike. Pri tem so zasegli 1.763 kosov različnih pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok.

Pretečen rok uporabe

Zoper 21-letnika bo izveden prekrškovni postopek zaradi kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, so sporočili s PU Ljubljana.

“Dodajamo, da je pri nekaterih izdelkih rok uporabe potekel že za več kot pet let in bi bila uporaba teh izdelkov lahko še posebej nevarna, saj bi lahko prišlo do predčasnih vžigov oziroma podobnih napak, ki bi lahko imele hujše posledice,” so ob tem opozorili in ponovno pozvali k upoštevanju slogana “Bodi zvezda, ne meči petard”.

“Bodi zvezda, ne meči petard”

“Vse, ki boste kupovali in uporabljali pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k njihovi varni uporabi. Kupujte le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri tem bodite pozorni na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa,” sporočajo s PU Ljubljana.

Dodajajo, naj morebitne pirotehnične izdelke posamezniki uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca, pri uporabi pa naj ne uživajo alkohola ali drog.