Serija kaznivih dejanj mladoletnikov: od nasilja do kraje

policija
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Z območja novomeške policijske uprave poročajo o številnih incidentih, v katere so bili vpleteni mladoletniki. Od kršitev javnega reda in miru do nasilništva ter poškodovanja tuje stvari, vse to se je v zadnjih dneh dogajalo v Šentjerneju in okolici.

V Šentjerneju je varnostnik v sredo nekaj minut pred zaprtjem trgovine klical policiste zaradi več mlajših oseb, ki so razgrajali po trgovini. Nekaj minut zatem so policisti dobili še prijavo o skupini mladostnikov, ki je metala kamenje na vozilo.

Prometni policisti, ki so bili takrat v Šentjerneju, so kmalu zatem izsledili sedem oseb, starih od 13 do 18 let, ki bi lahko bile vpletene v oba dogodka. Policisti bodo pregledali posnetke videonadzora, preverili, ali so kaj ukradli, starše otrok in mladostnikov pa bodo povabili na policijsko postajo.

Isti dan so policisti iz Šentjerneja okoli pol osmih zvečer posredovali v Dobruški vasi, kjer je skupina mlajši oseb poškodovala parkiran tovornjak. Najprej so ogovorili 69-letnega voznika, ki so ga prosili za cigarete. Kot kaže, naj bi bili nezadovoljni z odgovorom in so najprej razbili stransko ogledalo, nato pa s kamenjem poškodovali še vetrobransko steklo in vrata. Ker so posredovali mimoidoči, se je skupina razbežala. Po prvih ocenah je na tovornjaku nastalo za več kot dva tisoč evrov škode.

Policisti so v tem primeru identificirali pet mladostnikov iz okolice Šentjerneja, starih med 13 in 17 let, ki jih sumijo kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Vse bodo kazensko ovadili in o primeru obvestili center za socialno delo.

Prav te mladostnike sumijo, da so krivi tudi kaznivega dejanja nasilništva pred tremi dnevi, ko so lažje poškodovali 56-letnega domačina in razbili stransko okno na njegovem avtu.

Jabolka
Foto: PROFIMEDIA

Po prvih ugotovitvah naj bi pred tem na njegovem naslovu kradli jabolka. 56-letnik se je zapeljal za njimi in jih dohitel med naseljema Dobrava pri Škocjanu in Dobruško vasjo. Ko jih je ogovoril, so ga poškropili z dražečim sprejem in z udarci lažje poškodovali. Odpeljal se je domov, kjer so mu nudili prvo pomoč, nato pa so ga odpeljali v novomeško bolnišnico.

Policisti in kriminalisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva in poškodovanja tuje stvari obravnavajo štiri osebe iz okolice Škocjana. O dogodku sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec. Preiskava je v teku.

V trgovskem centru v Krškem pa je varnostnik tik pred zapiranjem zalotil 10-letnico, ki je nabrala za 57 evrov suhomesnatih izdelkov in trgovino nameravala zapustiti brez plačila. Policisti so na policijsko postajo povabili mamo 10-letnice, o dogodku pa bodo obvestili tožilstvo in center za socialno delo.

Prav tako bodo policisti iz Šentjerneja kazensko ovadili še 15-letnico in 12-letnika, ki sta v bližini Dobruške vasi pred slabim tednom zažgala osem bal sena, s tem pa lastniku povzročila za nekaj več kot tristo evrov škode.