Skupina najstnikov pretepla vrstnika in posnetek napada objavila na spletu

nasilje
Profimedia

Skupina najstnikov je prejšnji teden v Ljubljani napadla vrstnika, so potrdili na policiji. Najstniki so napad posneli in posnetek objavili na družbenih omrežjih. Prav s posnetka je za napad izvedela fantova družina, ki se je obrnila tako na policijo kot na šolo, ki jo obiskujeta napadeni najstnik in eden od napadalcev.

Skupina najstnikov je minuli petek v bližini ene izmed ljubljanskih osnovnih šol fizično napadla fanta. Napad na najstnika so posneli, posnetek pa objavili na družbenih omrežjih, poroča portal 24ur.com.

S Policijske uprave (PU) Ljubljana so sporočili, da so “s predmetno zadevo in naznanjenimi sumi medvrstniškega nasilja na območju Policijske postaje Ljubljana Bežigrad seznanjeni in da preiskava suma kaznivih dejanj poteka intenzivno ter skladno s pravili stroke”. V okviru predkazenskega postopka so bila že opravljena določena preiskovalna dejanja in zbiranje obvestil, so dodali.

Kot so še sporočili s policije, podrobnosti o preiskavi, ki še poteka, še posebej, ko so vpletene mladoletne osebe, ne morejo posebej pojasnjevati. “Tako z vidika interesa preiskave, kot tudi zaščite žrtev in morebitne ponovne viktimizacije, kot tudi pravic osumljencev tovrstnih kaznivih dejanj,” so zapisali.

Da je do napada v bližini osnovne šole res prišlo, je za N1 potrdil tudi njen ravnatelj. Ker se je pretep zgodil izven šole, ta nima pristojnosti za ukrepanje, zato so na potezi pristojni organi. “Starši, ki so nas z dogodkom seznanili in bili pri nas na pogovoru, so dogodek prijavili policiji, ki vodi postopek,” je pojasnil ravnatelj.

“Še bolj kot udarci boli posnetek napada”

Napadeni fant je povedal, da ga še bolj kot udarci boli posnetek napada, ki je zakrožil po družbenih omrežjih, poroča 24ur.com. Oče je dejal, da je sin trenutno že bolje, pripomogla pa je tudi podpora družine in sošolcev. O napadu so obvestili šolo, saj naj bi bil eden izmed pobudnikov napada sošolec napadenega najstnika. To navedbo pa preverjajo tudi na šoli, je za N1 potrdil ravnatelj.

Napadeni najstnik in njegov sošolec, ki je bil v skupini napadalcev, sta se včasih dobro razumela, potem pa naj bi med njima prišlo do manjših nesporazumov, je povedal oče. Napadalec naj bi naročil znancem – skupini, ki si je nadela ime “Gang 1107” – naj fanta pretepejo. Po poročanju 24ur.com bi lahko bila podlaga za napad tudi nacionalna identiteta. S tem, da na njihovi šoli obstaja kakršnakoli tolpa, ravnatelj ni bil seznanjen.

Tudi ministrica, pristojna za digitalizacijo, Emilija Stojmenova Duh je pozvala ljudi, naj ne delijo posnetka nasilja.

Družina najstnika razočarana nad neodzivnostjo policije

Družina najstnika je dan kasneje prav s posnetka, ki se je razširil po spletu, izvedela za napad. Ko pa se je obrnila na policijo, pa je, kot pravijo, naletela na neodzivnost. V soboto jim je policist ob prijavi povedal, da bo ukrepal v ponedeljek, je oče povedal za 24 ur.com. Ko pa se je v ponedeljek znova obrnil na policijo, pa so mu povedali, da je policist, ki je sprejel njihovo prijavo, odsoten in morajo zato počakati do četrtka.

Očitek, da je primer na čakanju, so na policiji zavrnili. “Prijavo je ob naznanilu sprejel policist na policijski postaji, ki je takoj tudi nadaljeval z zbiranjem obvestil v smeri izsleditve storilca suma kaznivega dejanja nasilništva,” so pojasnili na PU Ljubljana. Pojasnili so, da preiskovanje kaznivih dejanj ni delo enega policista, ampak celotne policijske enote.

Ljubljanski policisti so še pojasnili, da dežurni policist ni seznanjen s podrobnostmi vsake obravnavane zadeve ali preiskave, vendar pa lahko strankam nudi osnovne informacije. O posameznih fazah preiskave policija oškodovanca praviloma ne obvešča, razen če bi bilo to potrebno zaradi zaščite žrtve ali bi bilo sodelovanje oškodovanca nujno za potek preiskave. “Praviloma pa je oškodovanec vedno obveščen, ko se odkrijejo osumljenci oziroma pred podajo kazenske ovadbe na sodišče,” so zapisali.

Podrobnosti primera sicer na policiji niso pojasnili, saj so vanj vpletene mladoletne osebe. Zaznano medvrstniško nasilje obravnavajo po uradni dolžnosti.

Za kaznivo dejanje nasilništva, kjer je več storilcev, je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do treh let zapora. Če so storilci starejši od 14. let, se jih obravnava kot mlajše mladoletnike in za svoje dejanje odgovrajajo po kazenskem zakoniku. Mladoletniku pa se lahko izreče vzgojni ukrep, so še pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Če je storilec mlajši od 14. let, bo policija na Okrožno državno tožilstvo podala poročilo in izvedla druge preventivne ukrepe, da se takšna dejanja ne bi ponovila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.