Slovenija piha 0,0: vse do nedelje poostren nadzor na cestah

Črna kronika 07. Nov 202207:062 komentarja
alkotest, policija, pijan za volan
Foto: Bor Slana/ BOBO

Od danes in vse do nedelje bodo policisti na cestah poostreno preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku voznikov in izvajali preizkuse za ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Akcija Slovenija piha 0,0 bo trajala vse do nedelje.

Danes se začenja vseslovenska akcija Slovenija piha 0,0, v kateri bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali tudi preizkuse za ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Preverjali bodo tudi upoštevanje določil zakona o omejevanju uporabe alkohola v gostinskih lokalih.

Deset odstotkov prometnih nesreč v Sloveniji, ki jih obravnava policija, je povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. Vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo okoli 15.000 prometnih nesreč, letos že 16 s smrtnim izidom in 110 s hudo telesno poškodbo. Od leta 2013 do 2018 je zaradi zastrupitve z alkoholom pri nas umrlo 25 otrok in mladih do 25. leta. Kot je ob predstavitvi akcije prejšnji teden povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, je alkohol v petih letih pri nas vzel 29 tisoč let potencialnega življenja.

Z akcijo pred letošnjimi martinovanji želijo vplivati na zmanjšanje škodljive in tvegane rabe alkohola pri udeležencih v prometu in celovito opozarjati na druge škodljive učinke alkohola za posameznika in družbo. Z opozarjanjem na škodljive učinke alkohola uresničujejo tudi resolucijo o duševnem zdravju. Kršitelje čaka kazen, tiste, ki bodo napihali 0,0 promila, pa nagrada v obliki kupona, s katerim bodo sodelovali v žrebanju za udeležbo na koncertu policijskega orkestra z gosti, ki bo konec meseca.

Slovenija je sicer po porabi alkohola nad evropskim povprečjem, na sedmem mestu. Registrirana poraba alkohola v letu 2020 je znašala 10,62 litra čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Akcija Slovenija piha 0,0 v organizaciji ministrstev za notranje zadeve in za zdravje poteka do konca martinovanja, in sicer do nedelje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar