Sodišče pritrdilo zapornim kaznim za tri zdravnike

Črna kronika 19. Feb 202215:31 0 komentarjev
Višje sodišče v Ljubljani
Denis Sadiković/N1

Višje sodišče je skoraj v celoti potrdilo sodbo okrožnega prvi skupini obsojenih korupcije v zdravstvu, poroča Večer. Pritrdilo je zapornim kaznim za tri zdravnike in nekdanjega komercialista Emporia Medical, ne bo pa jim treba plačati denarne kazni. Za Sama Karla Fokterja je izdalo zavrnilno sodbo, saj je očitano kaznivo dejanje zastaralo.

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljana je prvo sodbo v odmevnem primeru korupcije v zdravstvu izrekel 17. februarja lani. Zdravnike ortopede Vaneta Antoliča, Roka Vengusta, Sama Karla Fokterja in Roberta Janeza Cirmana je sodišče spoznalo za krive nedovoljenega sprejemanja daril od podjetja Emporio Medical, nekdanjega komercialista pri tem podjetju Darka Žafrana pa za krivega nedovoljenega dajanja daril. Sodišče jim je izreklo od 10 mesecev do treh let zaporne kazni in denarne kazni, Cirmanu, Fokterju in Vengustu pa še odvzem prejete nedovoljene nagrade.

Stranke v postopku so že takoj po izreku sodbe napovedale pritožbe, javna pritožbena obravnava na ljubljanskem višjem sodišču pa je potekala v začetku januarja.

Kot je izvedel časnik Večer, je senat višjih ljubljanskih sodnikov skoraj v celoti potrdil sodbo okrožnega sodišča. Na zaporno kazen so tako obsojeni Antolič, in sicer za šest mesecev, Vengust za dve leti in dva meseca ter Cirman za tri leta.

Višji sodniki pa so ob tem odločili, da Antoliču, Cirmanu in Vengustu ni treba plačati denarne kazni, ki so jim bile izrečene na prvostopenjskem sodišču. Cirman in Vengust bosta morala vrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist, prvi 53.000 evrov, drugi 33.000 evrov.

Višje sodišče je potrdilo tudi obsodilno sodbo nekdanjemu komercialistu v Emoporiu Medical Darku Žafranu, ki ga je doletelo leto in pol zaporne kazni.

Prvostopenjsko sodišče je obsodilo tudi nekdanjega vodjo celjske ortopedije Sama Karla Fokterja, ki je bil zaradi prejemanja podkupnine obsojen na deset mesecev zapora in 6000 evrov stranske kazni. Višji sodniki po poročanju Večera menijo, da je kaznivo dejanje, ki ga je Fokterju očitalo tožilstvo, med kazenskim postopkom že zastaralo in so zanj izdali zavrnilno sodbo.

Višji sodniki, prav tako kot senat prvostopenjskega sodišča, pa niso sledili predlogu tožilstva, da bi zdravnikom izrekli še varnostni ukrep prepoved opravljanja zdravniškega poklica za določeno obdobje. Kaznivih dejanj, za katera so bili spoznani za krive, namreč niso storili v povezavi z zdravljenjem, še poroča časnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!