Sojenje nekdanjim vodilnim Nove KBM z novimi zapleti

Črna kronika 30. Jun 202216:23 0 komentarjev
nova kbm
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Sojenje nekdanjemu prvemu človeku Nove KBM Matjažu Kovačiču in soobotoženim zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi nepremičninami se je po nedavno opravljenih zagovorih obtoženih danes nadaljevalo z novimi procesnimi zapleti. Obramba je zaradi odsotnosti enega od odvetnikov zahtevala preklic naroka, a je senat vztrajal pri zaslišanju prič.

Zagovornik nekdanje članice uprave takrat državne banke Manje Skernišak je mariborsko sodišče pred dvema dnevoma z dokazilom obvestil, da se zaradi okužbe s covidom-19 obravnave ne bo mogel udeležiti, ker pa sodnica Danila Dobčnik Šošterič naroka ni preklicala, je na sodišče naslovil zahtevo za njeno izločitev. Tik pred začetkom zaslišanja prvih prič je sodnica prejela pisno zahtevo, a je po nekajminutnem posvetu senat zahtevo zavrgel.

Še pred omenjeno zahtevo se je namreč senat odločil, da glavne obravnave danes ne bo opravil, vseeno pa bo vabljene priče zaslišal izven razprave, če bo potrebno, pa je sodnica napovedala, da bodo priče še enkrat povabili na sodišče. Temu je nasprotovala celotna obramba, saj naj bi s tem Skernišakovi vzeli pravico do poštene obrambe, a je sodnica vztrajala.

Danes vabljene priče so prihajale iz Nove KBM, med drugim je šlo za skrbnice komitentov, prišla pa je tudi zdaj že upokojena nekdanja direktorica sektorja, zadolžena za predstavitev predlogov naložb kreditnemu odboru. Vse po vrsti so zagotavljale, da pri njihovem odločanju niso bile deležne nobenih pritiskov s strani vodstva in da so svoje delo opravljale samostojno.

Skrbnica poslov z Multiconsultom je tudi zatrdila, da v tej zvezi ni bila nikoli v stikih z nobenim od obtoženih na strani banke, niti se ni o tem pogovarjala s takratnim direktorjem hrvaške družbe Tomislavom Blagusom, ki je sicer prav tako obtožen v tej zadevi, a za zdaj izločen iz postopka. Nihče po njenem tudi od nje ni zahteval, da bi karkoli storila drugače, kot je počela v skladu s pravili in navodili banke.

Matjaž Kovačič (Foto: Bor Slana/BOBO)

Vse priče bodo morale še enkrat na sodišče

Vse danes prisotne priče bodo skoraj zagotovo morale še enkrat na sodišče, saj Skernišakova danes brez zagovornika Valterja Bogataja ni želela postavljati vprašanj. Sodišče je naslednji narok, predviden za 7. julij, preklicalo, saj slednjega takrat zaradi okužbe še ne bo, naslednje priče pa so vabljene za 14. julij. Specializirano državno tožilstvo Kovačiču in Skernišakovi očita zlorabo položaja, pri čemer naj bi jima pomagala tudi takratni direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica, ki je na mestu slednjega nasledil četrtega soobtoženega Borisa Cekova.

Vsi skupaj naj bi sredi prejšnjega desetletja preko kreditnega odbora in članstva v nadzornem svetu njihove hrvaške družbe Multiconsult, preimenovane v KBM Projekt, s svojim vplivom dosegli, da ji je banka odobrila osem kreditov, preko katerih je omenjeno podjetje, na čelu katerega je bil Blagus, financiralo nakup poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb.

Te so tik pred tem na Hrvaškem kupovale nepremičnine, Multiconsult pa jih je nato z nakupom podjetij občutno preplačal, s čimer so omenjeni po besedah tožilke takrat drugo največjo državno banko oškodovali za dobrih 25 milijonov evrov.

Toliko naj bi namreč znašalo protipravno pridobljeno premoženje hrvaških lastnikov kupljenih podjetij, Vlatke Matić Pivac, Koraljke Slunjski Bočkaj, Kemala Keranovića, Vinka Gulina, Janka Šupiha Kvaternika in Boža Brdarja, ki jim bodo začeli soditi posebej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!