Tragičen konec tedna: na območju Komne našli še petega preminulega gornika

Črna kronika 17. Jan 202207:31 > 15:27 2 komentarja
Reševanje v gorah
GRS Mojstrana/FACEBOOK

Konec tedna je bil v slovenskih gorah tragičen. Gorski reševalci so posredovali večkrat, umrlo je pet gornikov. Na Policijski upravi Kranj opozarjajo, da so razmere v gorah lahko zelo varljive in nevarne, zato ni dovolj, da smo le ustrezno opremljeni, ampak sta potrebni tudi velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti.

Gorski reševalci so davi našli tudi drugega preminulega planinca, ki se je v nedeljo zvečer ponesrečil pri sestopu s Komne.

Kot navaja center za obveščanje, sta v nedeljo zvečer pri sestopu s Komne dva gornika, slovenska državljana, padla čez prepadne stene. Reševalci iz gorskih reševalnih služb Bohinj, Radovljica in Tržič so v nočni iskalno-reševalni akciji z dronom našli enega pokojnega, v jutranjih urah pa so prav tako s pomočjo drona locirali tudi drugega. Kot so dodatno pojasnili na Policijski upravi Kranj (PU Kranj), se je prva nesreča zgodila okoli 20.20 zaradi zdrsa planinca s poti in padca po strmem prepadnem in poledenelem terenu Komne, druga pa, ko mu je drug planinec poskušal pomagati in je tudi sam zdrsnil. Oba so s klasično reševalno tehniko odpeljali v dolino, tuja krivda pa je izključena.

V gorah na Gorenjskem se je v nedeljo zgodilo še več nesreč in posredovanj gorskih reševalcev.

Kot smo poročali, sta tudi na območju Malega Triglava v nedeljo dopoldan zaradi padca v zahtevnih gorskih razmerah umrla dva gornika. Na Španovem vrhu se je opoldan poškodovala turna smučarka, na Jalenkamnu pa planinec. Na Zelenici je pomoč potreboval planinec s poškodbo kolena. Na območju Vitranca pa so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme. Še pred prihodom reševalcev ji je s svojo opremo pomagal drug planinec, v dolino pa so jo pospremili tudi reševalci, so sporočili s PU Kranj.

Že v soboto je na območju Kamniškega sedla umrl 37-letni hrvaški državljan. Kot smo poročali, mu je zdrsnilo na strmem pobočju Bosove grape, nato je padel več kot 300 metrov v globino, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Planinec je bil v skupini še z osmimi hrvaškimi planinci, ki pa niso bili poškodovani.

Ne le oprema, ampak tudi velika previdnost

Ob tem na PU Kranj opozarjajo, da so razmere v gorah lahko zelo varljive in zelo nevarne, saj so poti po večini poledenele, nevarnost pa je lahko skrita tudi pod snegom.

“Ni dovolj samo ustrezna oprema, potrebni sta tudi velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti vsakega posameznika in skupin. Neizkušeni izbirajte lažje in manj izpostavljene poti. Posebej pazite na spolzkih terenih,” opozarjajo na PU Kranj in dodajajo, da so neizkušenim gornikom lahko v zelo veliko pomoč tudi gorski vodniki, saj gre za profesionalce, ki poznajo vsako podrobnost v gorah in znajo oceniti nevarnost.

“Črn dan v slovenskih gorah”

K previdnosti pozivajo tudi v Gorski reševalni zvezi Slovenije, ki so nedeljo označili za črn dan, saj so posredovali v kar osmih gorskih nesrečah. “Razmere v gorah so izredno spremenljive in zahtevne. Od vetra spihane kopne odseke poti pogosto prekinjajo poledenela mesta, ponekod prekrita s snegom, zato je res potrebna izredna previdnost,” so zapisali v objavi na Facebooku, v kateri so opisali reševanje dveh gornikov na Malem Triglavu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje