V Italiji razburja izpustitev nekdanjega člana Cosa Nostre

Črna kronika 01. Jun 202113:03 > 13:29 0 komentarjev
giovanni brusca, cosa nostra
Tony Gentile/REUTERS

Po 25 letih za zapahi so italijanske oblasti iz rimskega zapora izpustile mafijskega šefa Giovannija Brusco, enega najvidnejših sodelavcev sicilijanskega mafijskega klana Cosa Nostra.

Številni Italijani so se z ogorčenjem in nejevero odzvali na izpustitev zloglasnega mafijskega šefa, ki je med drugim ubil najbolj slavnega italijanskega tožilca in truplo nekega fanta raztopil v kislini. 64-letnega Giovannija Brusco so po prestani 25-letni zaporni kazen v ponedeljek zvečer izpustili iz rimskega zapora Rebibbia.

Brusca je bil eden glavnih in najbolj lojalnih sodelavcev šefa sicilijanskega mafijskega klana Cosa Nostra, Salvatoreja Riine. Med drugim je leta 1992 razstrelil bombo, ki je ubila Giovannija Falconeja, legendarnega italijanskega tožilca in sodnika, ki je svojo kariero posvetil boju proti mafiji.

V napadu so umrli tudi Falconejeva soproga in trije telesni stražarji. Medtem ko je mimo peljal njihov avtomobil, je namreč Brusca detoniral 400 kilogramov razstreliva, skritega ob odseku avtoceste na obrobju Palerma.

V zaporu začel sodelovati s tožilci

Aretirali so ga leta 1996 in ga pozneje obsodili na dosmrtni zapor. Medtem ko je bil v zaporu, je Brusca začel sodelovati s tožilstvom in po njegovi zaslugi je bilo kasneje aretiranih še več drugih mafijcev.

Priznal je sodelovanje pri izvedbi na stotine umorov. Med najokrutnejšimi je bil umor 12-letnega Giuseppeja Di Mattea, sina mafijskega spreobrnjenca. Fanta so ugrabili leta 1993, da bi se maščevali njegovemu očetu. Več kot dve leti so ga zadrževali v neki hiši v grozljivih razmerah, nato pa so ga zadavili in njegovo truplo vrgli v kislino.

Brusca sicer ostaja pod nadzorom in ga čakajo še štiri leta pogojne kazni. A potem ko so italijanski mediji objavili novico, da je od sinoči po 25 letih znova na prostosti, se vrstijo ogorčeni odzivi tako svojcev njegovih številnih žrtev kot tudi z vseh strani italijanske politike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja levosredinske Demokratske stranke Enrico Letta je izpustitev označil kot “udarec v trebuh, ob katerem onemiš in se sprašuješ, kako je to sploh mogoče”. Vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je menil, da je oseba, ki zagreši ta dejanja, “divja zver” in ne bi smela nikoli iz zapora. “To je nesprejemljiva sramota,” je tvitnila županja Rima Virginia Raggi iz Gibanja pet zvezd.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!