37-letnik izstrelil raketo, ta je priletela v 56-letno žensko in jo ubila

Črna kronika 15. Jan 202407:45 > 08:54
POLICIJA, NOČ, LUČI, INTERVENCIJA
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V naselju Prevoje pri Šentvidu v občini Lukovica je v nedeljo med uporabo pirotehničnega sredstva umrla 56-letna ženska. Zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti je osumljen 37-letni svojec. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

V naselju Prevoje pri Šentvidu v občini Lukovica se je v nedeljo nekaj po 18. uri med uporabo pirotehničnega sredstva zgodila nesreča.

Kot so za N1 pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, je po do zdaj zbranih obvestilih na enem od dvorišč pri uporabi pirotehničnega izdelka izstreljena raketa poletela v zrak, nato pa spremenila smer in trčila v žensko, ki je stala v bližini. Zaradi hudih poškodb je kljub hitri pomoči na kraju umrla. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ki ga je osumljen 37-letni svojec. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

“Nepremišljena, neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov, namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike zaznamuje za vse življenje. Povzroči hude telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.) oziroma ima lahko hude posledice, ki so tudi usodne. Zelo moteča je za živali in onesnažuje okolje. V policiji uporabo odsvetujemo. Če se temu ne morete upreti, pa jo uporabljajte vsaj varno in uvidevno. Torej tako, da to drugih ne moti in ne ogroža ter ob upoštevanju vseh zakonskih omejitev. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je težava vseh, zato starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje prosimo, naj opozarjajo na nevarnosti in možne posledice,” so še opozorili na policiji.

Poglobljeno: Zakaj še nismo prepovedali pirotehnike?

Kot smo obširno poročali v rubriki Poglobljeno, sta prodaja in uporaba vseh vrst petard (z nekaj izjemami) prepovedani vse leto. Medtem so izdelki, katerih glavni učinek je svetloba, denimo ognjemetne rakete, iz prepovedi izvzeti, kar pomeni, da je njihova uporaba dovoljena vse leto. Več preberite v prispevku Zakaj še nismo prepovedali pirotehnike?. V Poglobljenem smo se v prispevku “Vse, kar poči, je nesprejemljivo”, spraševali tudi, kako ob pokanju pomagati živalim, v prispevku Bi lahko pirotehniko prepovedali? Kaj nam je odgovoril ustavni pravnik pa o možnosti uzakonitve prepovedi pirotehnike.

Policija poziva k previdnosti

“Pirotehnične izdelke uporabljajte varno in uvidevno. Torej tako, da to drugih ne moti in ne ogroža ter ob upoštevanju vseh zakonskih omejitev. Mnogim državljanom je namreč uporaba pirotehničnih izdelkov neprijetna in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti,” na svoji spletni strani še poziva policija.