V protest samotestiranju oče pred OŠ Solkan prižgal motorno žago

Črna kronika 18. Nov 202114:45 > 15:30
osnovna šola
BOBO

Zaradi nasprotovanja samotestiranju otroka v šoli se je pred osnovno šolo Solkan pojavil oče enega od učencev in prižgal motorno žago. Ravnatelj osnovne šole Marijan Kogoj je pojasnil, da je šlo za nesporazum med starši, so pa o incidentu obvestili policijo in dogodek prijavili kot grožnjo. V incidentu ni bil nihče poškodovan.

Pred osnovno šolo Solkan se je zgodil incident, ko je jezni oče zaradi samotestiranja otroka prišel pred šolo in prižgal motorno žago. Kot je povedal ravnatelj Marijan Kogoj, se je z očetom pogovoril, nato se je ta umaknil. O incidentu so obvestili policijo in dogodek prijavili kot grožnjo.

“Pravzaprav bi lahko rekli, da gre tu tudi za nesporazum. Oče in mati se nista dogovorila o testiranju otroka, od mame smo namreč dobili soglasje, in otrok se je včeraj samotestiral. Oče se je nad tem razjezil in je to prišel na zelo konkreten način tudi povedat,” je po današnjem srečanju novogoriškega župana Klemna Miklaviča z ravnatelji osnovnih šol v Novi Gorici pojasnil Kogoj. Na srečanju so ravnatelji novogoriških osnovnih šol opozorili na grožnje, ki jih prejemajo zaradi izvajanja samotestiranja v šolah.

Kot je povedal ravnatelj novogoriške Osnovne šole Milojke Štrukelj Janez Kobe, so na skoraj vseh šolah v občini dobili nekaj jeznih in tudi neprimernih odzivov nekaterih staršev, ki se ne strinjajo s samotestiranjem otrok. Vendar so bili odzivi večinoma zapisani ali le verbalni.

Starši, ki nasprotujejo, v manjšini

“Že tako zahteven poklic učitelja je v tem času še pod posebnim pritiskom, ker morajo izvajati ukrepe za preprečevanja širjenja epidemije, ki jih predpisuje vlada. Učitelji so zaradi izvajanja teh ukrepov pod strahovitim pritiskom, na srečo le manjšine staršev,” je po sestanku dejal župan Miklavič.

Kot je še poudaril, je do neke mere pluralizem in pogled posameznika dovoljen, vendar bi se morali v primerih, ko gre za zdravje, pri ukrepih poenotiti. Na srečanju z ravnatelji so ocenili, da je staršev, ki ne dovoljujejo samotestiranja otrok, na srečo le kakšnih dva do tri odstotke.

Marca letos je moški z motorno žago protestiral tudi pred državnim zborom. Tudi takrat je incident, v katerem je moški nasprotoval zapiranju države zaradi preprečevanja širjenja okužb koronavirusa, minil brez poškodb, moškega pa so policisti hitro obvladali.