Kabino je odtrgalo in odneslo na nabrežje Save, poškodovani v celjski bolnišnici

Črna kronika 07. Jan 202309:10 > 17:09 0 komentarjev
Železniška postaja v Zidanem Mostu
Srdjan Živulovič/BOBO

Na železniški postaji v Zidanem Mostu se je ponoči prevrnil tovorni vagon, na katerem je bila transformatorska postaja. V nesreči se je huje poškodoval državljan Češke, ki je trenutno na zdravljenju v celjski bolnišnici. Bil je namreč v kabini za vagonom, ki se je prevrnil. Kabino je ob tem odtrgalo in odneslo na nabrežje reke Save. Železniški promet skozi to postajo od jutra poteka po enem tiru, zaradi česar nastajajo zamude.

Okoli 1.30 ure ponoči se je na železniški postaji v Zidanem Mostu v smeri proti Celju prevrnil tovorni vagon, naložen s transformatorsko postajo. Pri tem se je huje poškodovala ena oseba, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Poškodovana oseba je pri nesreči namreč padla okoli deset metrov globoko na brežino reke Save. Rešili so jo gasilci Poklicne gasilske enote Celje in Prostovoljnega gasilskega društva Laško. S Policijske uprave (PU) Celje so naknadno sporočili, da se je poškodoval državljan Češke, ki je bil v posebni kabini za vagonom, ki se je v nesreči prevrnil.

“Ko se je vagon prevrnil, je kabino odtrgalo in jo odneslo na nabrežje reke Save. Češki državljan se je pri tem hudo poškodoval. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju,” so pojasnili na PU Celje. Dodali so, da vzrok nesreče še ni potrjen, ogled območja, ki sta se ga udeležili tudi državna tožilka in preiskovalna sodnica pa še poteka.

Gasilci so preventivno pregledali tudi površino reke Save do Radeč zaradi morebitnega razliva naftnih derivatov. Kot je za STA pojasnil vodja intervencije s celjske poklicne gasilske enote Klemen Jeranko, je kabina specialnega vagona padla v Savo, a v njej ni bilo večjih količin goriv. “Šlo je za nekaj malega hidravličnih tekočin, ki ostanejo v ceveh, približno 10 litrov, kar smo zajezili in preprečili, da bi se kakšni madeži nadalje razlili,” je dejal.

Na tirih so medtem iz vagona prečrpali približno 500 litrov goriva, ki je po nesreči ves čas rahlo iztekalo. “Da bi to preprečili, smo se ga odločili prečrpati, sanirati in odpeljati,” je pojasnil. Okoli kabine so medtem gasilci napeljali lovilna črevesa in pivnike, da bi ob morebitnem najmanjšem iztekanju zajezili tudi to. Kabina je zdaj po Jerankovih besedah zavarovana, sanacija pa je na strani izvajalcev prevoza.

Pregledali so tudi vagon, ki ima dva rezervoarja za pogonsko gorivo in akumulatorja. Kot so pojasnili na Slovenskih železnicah, je prevoz izrednega tovora izvajal zunanji izvajalec.

Železniški promet skozi postajo Zidani Most je bil po podatkih PU Celje tri ure povsem onemogočen, od zgodnjih jutranjih ur pa poteka po enem tiru. Tudi Slovenske železnice so potrdile, da nastajajo zamude, potnike pa so prosile za razumevanje.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je nastala precejšna škoda. Tudi na PU Celje so potrdili, da bo materialna škoda zelo visoka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!