Velik požar v Kranju: hidroelektrarna Sava do sanacije ne bo mogla obratovati

Črna kronika 27. Sep 202206:32 > 15:23 0 komentarjev

Ponoči je zagorelo gospodarsko poslopje pod vznožjem Jelenovega klanca v Kranju. Objekt je povsem uničen, poleg oken na sosednjih stavbah in avtomobilih pa je poškodovana tudi hidroelektrarna Sava, ki zaradi nastale škode do celovite sanacije ne bo mogla obratovati.

Ponoči je zagorelo v Kranju, ogenj se je okoli 23.30 razširil na območju zapuščenega gospodarskega poslopja pod vznožjem Jelenovega klanca. Majdičev mlin, s površino približno 1.800 kvadratnih metrov, je v celoti zgorel in je popolnoma uničen. Obstaja nevarnost, da se bo stavba podrla, so opozorili na policiji. Požar so zaznali policisti, vzrok še ni znan.

Stanovalci sosednjega objekta so morali zapustiti domove, prav tako vsi stanovalci sosednjih ogroženih objektov, poroča uprava za zaščito in reševanje. Po njihovih podatkih je bilo evakuiranih 60 oseb, policija pa poroča o 67 osebah. Stanovalce je Civilna zaščita Mestne občine Kranj začasno namestila v avli občinske stavbe. Nihče od prebivalcev v požaru ni bil poškodovan, je sporočila Policijska uprava Kranj. V požaru je bilo poškodovano eno stanovanje, ostala so primerna za bivanja.

požar kranj požar kranj
Fotografija je simbolična (Vir: Luka Dakskobler/BOBO)
požar kranj požar kranj
Luka Dakskobler/BOBO
požar kranj požar kranj
Luka Dakskobler/BOBO
požar kranj požar kranj
Luka Dakskobler/BOBO
Velik požar v Kranju Velik požar v Kranju
Luka Dakskobler/BOBO
požar kranj požar kranj
Husmir Deljanin/N1

Na okoliške stavbe ogenj ni preskočil. Na vseh stavbah na nasprotni strani ceste so bila poškodovana okna, prav tako so bila poškodovana tri osebna vozila, parkirana na parkirišču.

Močno poškodovana hidroelektrarna Sava

Kot so sporočili iz Elektra Gorenjska, so v hidroelektrarni Sava štirje agregati za proizvodnjo električne energije. V požaru je pogorel del strojnice, v katerem sta agregata C in D, ki sta bila v požaru popolnoma uničena. Pogorel je tudi prostor za obratovalno osebje. Zaradi velike količine gasilne vode pa sta močno poškodovana tudi agregata A in B. Prav tako so poškodovane vse kabelske povezave.

Kot so ocenili v podjetju, bo škoda na objektih ogromna. Velika pa bo tudi posredna škoda, saj elektrarna do celovite sanacije ne bo mogla proizvajati elektrike. Hidroelektrarna Sava sicer letno proizvede med 10.000 in 12.000 megavatnih ur zelene električne energije, kar zadošča za oskrbo 2.500 gospodinjstev.

Hidroelektrarna pa ni pomembna le z vidika proizvodnje. “Njena strateška pozicija je zanimiva z vidika samooskrbe, prav tako je bila zakladnica zgodovinskih mejnikov, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost, hkrati pa predstavlja trajnostni vir zelene energije, ki je dostopen v središču urbanega okolja,” so poudarili v Elektru Gorenjska in napovedali, da bodo takoj pristopili k celoviti sanaciji hidroelektrarne.

V intervenciji sodelovalo 133 gasilcev

Na policiji so ocenili, da je v požaru nastala velika materialna škoda. Kriminalisti opravljajo ogled kraja požara, zbirajo obvestila in ugotavljajo okoliščine. Zgradba, ki je zgorela, ni bila v uporabi, so zapisali na Policijski upravi Kranj.

požar kranj požar kranj
Luka Dakskobler/BOBO
požar kranj požar kranj
Luka Dakskobler/BOBO
požar kranj požar kranj
Luka Dakskobler/BOBO
požar kranj požar kranj
Luka Dakskobler/BOBO

Gasilci so požar omejili okoli 1. ure zjutraj, od takrat pa nadaljujejo gašenje posameznih žarišč in so še vedno prisotni na kraju požara. V intervenciji je sodelovalo 133 gasilcev. Gre za kranjske gasilce in prostovoljne gasilce iz društev Kranj-Primskovo, Stražišče, Britof, Breg ob Savi, Mavčiče, Kokrica, Suha, Predoslje, Goriče, Golnik, Jošt, Besnica, Žabnica, Podblica in Trstenik.

Jelenov klanec bo do nadaljnjega zaprt za promet. Zaprta ostaja tudi smer železniška postaja – krožišče, v obratni smeri iz smeri Planine po Savski cesti v smeri železniške postaje pa promet poteka enosmerno. Zadrževanje na območju intervencije in v ožji okolici je zaradi nevarnosti podrtja objekta prepovedano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!