Vikend reševanj v gorah: helikopter v enem dnevu poletel kar štirikrat

Črna kronika 03. Jun 202409:52 1 komentar

Začelo se je meteorološko poletje, kar žal pomeni tudi pester začetek sezone za gorske reševalce. Ti so v enem dnevu opravili kar štiri helikopterska reševanja.

V nedeljo se je med igro na igralih na Šmarni gori poškodoval otrok. Prisotni gasilci so ga oskrbeli. Gorski reševalci z dežurne ekipe GRS na Brniku so ga preložili na heli vrečo in ga z elektromagnetno vitlo dvignili v policijski helikopter.

Na Prisojniku so kranjskogorski reševalci prav tako v nedeljo pomagali neustrezno opremljeni pohodnici, ki je zaradi zdrsa na snežišču padla v skalno odprtino in se telesno poškodovala. Reševalcem jo je uspelo izvleči, potem pa so jo z elektromagnetno vitlo dvignili iz stene ter prepeljali do Erjavčeve koče, kjer sta jo prevzela zdravnik gorskoreševalne službe in tehnik HNMP. Pobral jo je vojaški helikopter, ki jo je prepeljal v jeseniško bolnišnico.

To je isto območje, kjer je reševanje neustrezno opremljenih pohodnikov potekalo že pred nekaj dnevi. V reševanju je s prevozom gorskih reševalcev na kraju pomagal tudi vojaški helikopter.

Reševanje iz gora Reševanje iz gora
Foto: GRZS
Reševanje iz gora Reševanje iz gora
Foto: GRZS
Reševanje iz gora Reševanje iz gora
Foto: PU Kranj

Zvečer pa je dežurna ekipa s policijskim helikopterjem posredovala še pri Koči na Doliču, kjer so štirje tujci v gorah onemogli po nevihti. Bili so neustrezno opremljeni, planinska koča pa je bila še zaprta. Vse štiri – nepoškodovane in premočene – je posadka policijskega helikopterja z dežurno ekipo GRS na Brniku ob pomoči bovških gorskih reševalcev prepeljala v Trento.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje