Višje sodišče odločilo: zaradi nasilja nad sinom morajo starši v zapor

zloraba otrok
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo novomeškega okrožnega sodišča iz začetka letošnjega leta, ki je starše iz naselja Žabjak ob Novem mestu spoznalo za krive nasilja nad štiriletnim sinom. Oče bo moral v zapor za šest let in pol, mama pa za leto in pol.

Na nasilje nad takrat štiri leta starim dečkom so posumili na pediatrični kliniki, kamor je bil po poškodbi, ki so mu jo starši zadali marca 2014, pripeljan iz novomeške bolnišnice. Iz klinike so o sumih takoj obvestili policijo in novomeški center za socialno delo.

Na telesu otroka so nato odkrili še številne druge, starejše poškodbe, od zaraščenih zlomov kosti do ožganin. Center za socialno delo je zato aprila 2016 staršem otroka odvzel, po končanem zdravljenju dečka pa je zoper njih stekel tudi sodni postopek.

Na sodišču so starši ves čas trdili, da otroka niso tepli in se zato ne počutijo krive. Izvedenska mnenja, ki jih je naročilo sodišče, so medtem kazala nasprotno. V začetku tega leta je nato sodišče starše spoznalo za krive. Oče je bil zaradi povzročitve hude telesne poškodbe ter zaradi zanemarjanja otroka in surovega ravnanja obsojen na šest let in pol zapora, njegova žena pa zaradi istih očitkov na leto in pol zapora.

Na sodbo sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo. Obramba je predlagala oprostitev, tožilstvo pa je zahtevalo višjo kazen. Zdaj je višje sodišče odločilo, da je kazen, ki jo je določilo novomeško okrožno sodišče, primerna, z odločitvijo višjega sodišča pa je postala tudi pravnomočna, poročajo Slovenske novice.