Voznica na prehodu za pešce trčila v mladoletno peško

Črna kronika 06. Dec 202310:19 0 komentarjev
pešec odsevnik vidnost
Foto: Agencija za varnost prometa/FACEBOOK

Sinoči je v Novem mestu 45-letna voznica na prehodu za pešce trčila v mladoletno peško in jo lažje poškodovala.

Novomeški policisti so včeraj okoli 20. ure obravnavali prometno nesrečo na Seidlovi cesti v Novem mestu. Ugotovili so, da je 45-letna voznica osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčila v mladoletno peško, ki je pravilno prečkala cesto. Lažje poškodovano peško so reševalci oskrbeli na kraju nesreče, policisti pa so povzročiteljici izdali plačilni nalog, so sporočili z novomeške policijske uprave.

V zadnjih desetih letih je na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 15 pešcev. V petih nesrečah je bilo ugotovljeno, da so bili pešci tudi povzročitelji nesreč. 95 pešcev se je v nesrečah hudo poškodovalo, 320 pa jih je utrpelo lažje poškodbe.

Pešci v tem letnem času najbolj ogroženi

Policisti ob tem znova opozarjajo, da so pešci v tem letnem času, ko je temni del dneva daljši – pogostejša je tudi megla in padavine – najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Pešcem zato svetujejo, da nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Previdnost velja tudi pri prečkanju ceste na prehodih za pešce.

“Prepričajo naj se, da so jih vozniki opazili in bodo ti glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj s tem zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar dodatno zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu,” so opozorili.

Policisti opozarjajo tudi voznike, da prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestnoprometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. “Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča,” so še dodali policisti.

Med najpogostejšimi kršitvami pri voznikih motornih vozil je izsiljevanje prednosti na prehodu za pešce, pešci pa največkrat ne upoštevajo rdeče luči, nepravilno prečkajo vozišče, hodijo po nepravilni strani in so neustrezno osvetljeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!