Začetek sojenja v zvezi s prenosom blagovnih znamk skupine Tuš

Črna kronika 07. Feb 202221:03 0 komentarjev
mirko Tuš
Mirko Tuš (Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

Celjsko okrožno sodišče je izpeljalo preobravnavni narok v zadevi prenosa blagovnih znamk skupine Tuš, poroča spletni Večer. Med obtoženci sta zakonca Mirko in Tanja Tuš ter Matjaž Zadravec, ki je bil v letu 2010 direktor Tuš Holdinga. Od trojice se je danes na sodišču pojavil samo Zadravec, ki je krivdo priznal.

Obtožba trojico bremeni zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v zvezi s prenosom blagovnih znamk skupine Tuš, zakoncema Tuš pa tožilstvo očita tudi kaznivo dejanje pranja denarja.

Mirka Tuša, ki po hudi nesreči marca 2019 še vedno okreva v Braziliji, na predobravnavni narok ni bilo, odsotna je bila tudi njegova žena Tanja Tuš. Oba sta sicer zoper obtožni akt ugovarjala, zaradi česar njuna prisotnost na predobravnavnem naroku tudi ni bila obvezna, sodišče pa je njuno neprisotnost razumelo v smislu, da krivde ne priznavata, navaja Večer.

Po poročanju Večera je Matjaž Zadravec danes priznal, da je v času, ko je bila skupina Tuš insolventna, kot direktor Tuš Holdinga pooblastil odvetniško družbo Ilič, da je poskrbela za neplačni prenos blagovnih znamk skupine Tuš v vrednosti 94 milijonov evrov na zakonca Tuš. S tem sta zakonca pridobila več kot 29 milijonov evrov premoženjske koristi.

Sporazum o priznanju krivde

Kmalu po začetku predobravnavnega naroka se je obenem izvedelo, da je Zadravec že 8. novembra lani s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Po navedbah Večera je tožilstvo Zadravcu na lanskih pogajanjih ponudilo, da bo v zameno za njegovo takojšnje priznanje na predobravnavnem naroku sodišču zanj predlagalo osem mesecev zapora in denarno kazen v višini 5000 evrov, ki naj jo nakaže v dobrodelne namene.

Na preodobravnavnem naroku je bilo potrjeno, da je bil denar že nakazan v dobrodelne namene. Sodnik Marko Brišnik je obtoženčevo priznanje sprejel, sodišče pa je v celoti sledilo tožilskemu predlogu. Zadravec kazni sicer ne bo odslužil v zaporu, ampak s 480 urami dela v splošno korist. Ta mora opraviti v roku dveh let od pravnomočnosti sodbe, navaja Večer.

Zadravčevo priznanje je po pisanju Večera vidno presenetilo tudi obrambo zakoncev Tuš. Ker se Zadravcu očita zloraba položaja v sostorilstvu z zakoncema, sta njuna odvetnika zahtevala, da se mora Brišnik zdaj, ko je sprejel priznanje enega izmed obtoženih, izločiti iz procesa, saj se je s sprejetjem sporazuma o priznanju krivde že opredelil do dokazov v spisu.

Če Brišnik ne bo izločen, se bo sojenje zakoncema pričelo 5. maja, če bo kazenski spis prevzel kak drug sodnik, pa najbrž še pozneje. Mirko Tuš naj bi se do začetka sojenja sicer vrnil v Slovenijo, je danes po poročanju Večera zagotavljal njegov odvetnik Emil Zakojnšek.

Mirko Tuš
BOBO

Obtožba domnevne zlorabe položaja in pranja denarja

V začetku lanskega februarja je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ob pomoči ljubljanskih in mariborskih kriminalistov zaradi oškodovanja družbe Engrotuš v višini 30 milijonov evrov in prodaje oziroma prenosa njegovih blagovnih znamk opravil več hišnih preiskav.

Preiskovali so prenos blagovnih znamk, ki sta jih zakonca Tuš leta 2016, ko je postalo jasno, da bo trgovska veriga dobila novega lastnika, prenesla na svoje podjetje Tus Global Group s sedežem v Hongkongu.

Z lastništvom blagovnih znamk bi lahko Tuš novemu lastniku trgovin preprečil uporabo blagovne znamke Tuš, od njega zahteval visoko nadomestilo oz. odškodnino za njeno uporabo ali postavljal različne zahteve. Sume kaznivih dejanj so leta 2017 naznanile SID banka, Gorenjska banka in NLB, večje upnice skupine Tuš.

Zoper Mirka Tuša je bila obtožnica, povezana z domnevno zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja, vložena 11. maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!