Zaradi povezav s Hamasom v Bolgariji aretirali Slovenca

Črna kronika 28. Nov 202309:55 > 13:51 3 komentarji
aretacija
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr /BOBO)

V Bolgariji naj bi na podlagi evropskega naloga za prijetje aretirali 37-letnega slovenskega državljana, ker naj bi bil povezan s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Državno tožilstvo v avstrijskem Welsu je pri bolgarskih oblasteh že podalo zahtevo za izročitev slovenskega državljana.

Po poročanju bolgarske tiskovne agencije (BTA) so v Sofiji aretirali 37-letnega slovenskega državljana. Moškega naj bi avstrijske oblasti iskale zaradi kriminalnih dejavnosti in povezav s skrajnim islamskim gibanjem Hamas, je sporočilo bolgarsko tožilstvo.

Sodišče bo o njegovi izročitvi še odločalo, dodaja tiskovna agencija. Do izida postopka bo 37-letnik ostal v priporu.

Priprtje slovenskega državljana v Bolgariji je za STA danes potrdila tudi slovenska policija. Generalna policijska uprava (GPU) je pretekli konec tedna prejela obvestilo, da so v Bolgariji priprli slovenskega državljana, ki so ga iskali avstrijski pravosodni organi. Dodatnih podrobnosti zaradi varstva osebnih podatkov danes niso smeli podati.

Iz ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so medtem sporočili, da o aretaciji niso bili obveščeni, prav tako pa po njihovih navedbah prijeta oseba Slovenije ni zaprosila za konzularno pomoč.

Bolgarska državna agencija za nacionalno varnost (SANS) je sicer sporočila, da so Slovenca aretirali na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdalo tožilstvo v avstrijskem Welsu. Pri varnostnem preverjanju pa agencija ni našla povezave med njegovimi domnevnimi kriminalnimi aktivnostmi in bolgarskimi državljani ali tujci, ki živijo v tej državi. Iz SANS so še sporočili, da njegove domnevne kriminalne dejavnosti ne zadevajo Bolgarije.

Kako naj bi bil slovenski državljan povezan s Hamasom, ki ga Evropska unija (EU) obravnava kot teroristično organizacijo, za zdaj še ni znano. Po navedbah državnega tožilstva v Sofiji so ga prijeli v okviru koordinirane akcije, v kateri je poleg SANS sodelovalo tudi bolgarsko notranje ministrstvo.

Državno tožilstvo v avstrijskem Welsu je pri bolgarskih oblasteh že podalo zahtevo za izročitev slovenskega državljana, so danes za STA potrdili pri tožilstvu v Welsu. Trenutno še ne vedo, koliko časa bo postopek trajal, saj je to odvisno od bolgarskih oblasti. Kot so še pojasnili za STA, trenutno preiskujejo le enega človeka s slovenskim državljanstvom, ki je živel v Avstriji. Tudi domnevna kriminalna dejanja naj bi zagrešil v Avstriji. Kot so dodali, ga sumijo članstva v teroristični organizaciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje