Zvjezdanu Radonjiću zaradi obrekovanja in razžalitve sodnic 9.000 evrov kazni

Črna kronika 10. Okt 202414:11 4 komentarji
Zvjezdan Radonjić
Foto: Borut Živulović/BOBO

Nekdanjemu sodniku Zvjezdanu Radonjiću je celjsko okrožno sodišče prisodilo 9.000 evrov denarne kazni za obrekovanje in razžalitev ljubljanskih sodnice Andreje Sedej Grčar in tožilke Blanke Žgajnar. Ti je Radonjić namreč obtožil, da naj bi mu leta 2019 med sojenjem Milku Noviću za umor direktorja kemijskega inštituta sugerirali, kako naj razsodi v zadevi, s čimer je po oceni tožilke prizadel njuno čast in dobro ime. Radonjić je že napovedal pritožbo.

Sodni senat celjskega okrožnega sodišča je danes nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića zaradi obrekovanja in razžalitve ljubljanske sodnice Andreje Sedej Grčar in ljubljanske tožilke Blanke Žgajnar obsodilo na enotno denarno kazen v višini 9.000 evrov.

Predsednica senata Gordana Malovič je pojasnila tudi, da mora obdolženi kazen plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe, naloženo je mu tudi plačilo sodnih stroškov, sodne takse in stroškov oškodovank Sedej Grčar in Žgajnar.

Po besedah Malovič je sodni senat sledil predlogu tožilstva, ki je predlagalo, da se Radonjiću za vsako od treh kaznivih dejanj obrekovanja izreče 80 dnevnih zneskov po 30 evrov, za kaznivo dejanje razžalitve pa enaka kazen. Enotna kazen tako znaša 300 dnevnih zneskov po 30 evrov, kar skupaj znaša 9.000 evrov.

Če obdolženi ne bo plačal izrečene denarni kazni in se mu ta ne bo dala prisilno izterjati, jo bo sodišče izvršilo tako, da bo za vsaka začeta dva dnevna zneska denarne kazni, torej za vsakih začetih 60 evrov določilo en dan zapora, pri čemer zapor ne sme biti daljši od šestih mesecev.

Tožilka Renata Inkret je v zaključnih besedah vztrajala pri obtožbi, da je Radonjić obrekoval in razžalil Sedej Grčar in Žgajnar. Proti obdolženemu, ki je leta 2019 izrekel oprostilno sodbo Milku Noviču na odmevnem sojenju za umor direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, je kazenski postopek stekel zaradi njegovih trditev o pritiskih v zvezi z omenjenim sojenjem.

Radonjić naj bi tako v poročilu predsedniku Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjanu Pogačniku zapisal, da je Sedej Grčar vsaj petkrat med sojenjem Noviču prišla k njemu v pisarno v dogovoru s tožilko Žgajnar in odvetnikom Miho Kuničem, da bi mu sugerirala, kako naj razsodi v zadevi oz. da ne sme Noviča oprostiti očitanega kaznivega dejanja.

Sodnica in tožilka pa sta med sojenjem zanikali njegove navedbe.

Po oceni tožilke je Radonjić prizadel čast in dobro ime oškodovank. “Kaznivo dejanje je storil zavedno, načrtovano, premišljeno in naklepno,” je še dejala Inkret, ki je v izjavi za medije povedala, da je zadovoljna z izrečeno kaznijo.

Radonjić, ki je sodišče zapustil po zaključnih besedah tožilke, je pred odhodom že napovedal pritožbo na sodbo. “Vem, kakšna bo sodba, zato se bom pritožil,” je dejal.

Policisti so sicer Radonjića na današnjo obravnavo prisilno privedli na podlagi zahteve sodnega senata, ki je ocenil, da se obdolženi izmika sojenju. Ko je tožilka brala zaključne besede, je obdolženi samovoljno zapustil sodno dvorano, na zahtevo sodnice Malovič pa sta ga policista pripeljala nazaj na sodišče in ga vklenjenega pripeljala na sojenje. Izreku sodbe ni prisluhnil, saj je sodišče zapustil med odmorom po zaključnih besedah.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje