Gasilci na intervenciji: kako so reševali poplavljeno Ljubljano

Novice 30. Sep 202115:58 > 18:16 0 komentarjev

Od sinočnjega naliva, kakršnega ne pomnijo niti najstarejši prebivalci, do danes dopoldne, so bili na terenu praktično vsi ljubljanski gasilci. "Delali smo od večera do pol štirih zjutraj, nato pa smo ob pol šestih nadaljevali," nam je povedal gasilec Rok Zajc. Na Gasilski brigadi Ljubljana takšnega števila posredovanj ne pomnijo.

Ljubljanski gasilci so ponoči in dopoldne opravili skoraj 400 intervencij.

“Vse skupaj se je začelo včeraj ob 21.30, ko smo dobili prvi poziv in izvozili z vsemi razpoložljivimi enotami. Delali smo do pol štirih zjutraj. Ob pol šestih pa smo dobili nov poziv,” nam je povedal Rok Zajc, vodja intervencije iz Prostovoljnega gasilskega društva Ljubljana Vič.

“Začeli smo v zdravstvenem domu na Viču, kjer je bilo kar hudo, saj je bilo celo pritličje pod vodo. Morali smo jo izčrpati, da so lahko zjutraj normalno začeli z delom. Sicer pa je bilo zalitih veliko objektov, pomagali smo v stanovanjskih objektih in tudi halah različnih podjetij,” je stanje opisal Zajc.

“Vmes smo ob pol štirih zjutraj pojedli malico in imeli dve uri počitka, potem smo nadaljevali z delom.”

Z njim smo govorili danes dopoldne, okrog 10. ure, ko je njegova enota ravno črpala vodo iz prostorov srednje ekonomske šole na Prešernovi cesti, kjer je voda zalila kletne učilnice. “Tu imamo še pol ure dela, da izčrpamo vodo, nato gremo na naslednjo lokacijo,” nam je povedal Zajc. V njegovi enoti je celo noč delalo 19 gasilcev.

Poleg poklicnih gasilcev Gasilske brigade Ljubljana je v intervencijah sodelovalo še 33 prostovoljnih gasilskih društev.

Pod vodo eden od avtobusov LPP

Kot poroča Agencija za okolje, je v Ljubljani na merilni postaji za Bežigradom padlo 63 milimetrov v 30 minutah in 94 milimetrov v eni uri. To ni le rekord te merilne postaje, ampak tudi ena od največjih izmerjenih vrednosti v zgodovini Slovenije.

Hitrost naraščanja vode je presenetila tudi enega od voznikov mestnega avtobusa. “Podvoza proti Šiški in proti Bežigradu sta bila zalita. Na žalost je eden od voznikov to prepozno opazil in zaradi slabe vidljivosti zapeljal v vodo,” nam je sinočnjo situacijo opisal vodja sektorja promet pri Ljubljanskem potniškem prometu Damjan Kregar.

Ker je bil zadnji del avtobusa na klancu, so potniki lahko izstopili skozi zadnja vrata. Ni bilo pa več mogoče premakniti avtobusa. “Šele ko je voda odtekla, so naši delavci avtobus lahko odvlekli v delavnico v Šiški. Tam so ga zjutraj očistili, zdaj pa ga sušimo v lakirnici,” je povedal Kregar.

Škode na avtobusu še niso ocenili, druge škode pa pri LPP-ju ni. Med nalivom ni delovala njihova polnilnica za plinske avtobuse, a so jo kmalu zatem spet usposobili. Od jutra promet poteka nemoteno.

 

 

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!