Avstralski muzej Picassova dela premaknil v stranišče

Kultura 03. Jul 202412:33 1 komentar
Avstralski muzej Picassova dela premaknil v stranišče
Foto: Kirsha Kaechele/Instagram

Avstralski muzej Mona je dela Pabla Picassa razstavil v ženskih straniščih. Gre za umetnine, ki so bile pred tem na ogled na razstavi, namenjeni le ženskam. Sodišče je presodilo, da je razstava diskriminatorna do moških, muzej pa je, namesto da bi razstavo odprl za vse, to začasno zaprl.

Avstralski muzej Mona, namenjenem stari in novi umetnosti, je dve sliki in risbo Pabla Picassa premaknil v žensko stranišče. Tako se je muzej odzval na odločitev sodišča, da mora Mona tudi moškim dovoliti vstop na razstavo, ki je bila namenjena le ženskam.

Umetnica Kirsha Kaechele, žena lastnika muzeja, milijarderja Davida Walsha, je na družbenih omrežjih objavila posnetek, ki prikazuje dve sliki pokojnega španskega umetnika, obešeni v stranišču. Gre za stranišča, ki so delujoča, je Kaechele povedala za CNN.

Gre za umetniški deli, ki sta bili prej na razstavi Ladies Lounge. Inštalacija je bila zasnovana na konceptu starega avstralskega puba, prostorov, ki so še do leta 1965 večinoma izključevali ženske. S tem, ko je umetnica pravila obrnila na glavo in vstop prepovedala moškim, je poudarila zgodovinsko mizoginijo.

Ladies Lounge Mona
Foto: MONA – Museum of Old and New Art/Facebok

Razstavo, namenjeno ženskam, so odprli leta 2020. V prostor so lahko vstopile le ženske, moški pa so vanj lahko prišli le kot butlerji. Obiskovalkam so stregli s šampanjcem, obkrožene pa so bile z nekaterimi najlepšimi umetninami, ki jih hrani Mona, poroča Guardian.

To je zmotilo prebivalca Novega Južnega Walesa Jasona Laua, ki je zaradi diskriminacije vložil tožbo proti muzeju. Kirsha Kaechele je marca dejala, da je “popolnoma navdušena” nad tem, da je zadeva prišla na sodišče. “Izkušnja zavrnitve, ki jo doživljajo moški, je umetniško delo,” je rekla umetnica.

Nato je aprila tasmansko sodišče razsodilo, da je razstava, namenjena ženskam, diskriminatorna. Sodišče je muzeju postavilo ultimat, da mora v 28 dneh ali dovoliti vstop tudi moškim ali razstavo zapreti. Od takrat je razstava zaprta.

“Nisem vedela, kaj naj počnem z vsemi temi Picassovimi deli”

Ob objavi posnetka je Kaechele zapisala: “Nova razstava v muzeju Mona. Samo za dame. ” Ob tem je poudarila, da so bila pred odločitvijo sodišča vsa stranišča v muzeju uniseks.

“Zaradi tožbe, ki jo je vložil moški, smo morali zapreti razstavo Ladies Lounge,” je sporočila in dodala, da “ni vedela, kaj naj počne z vsemi temi Picassovimi deli.”

Sporočila je še, da bo poskušal muzej njeno razstavo uradno prekvalificirati v cerkev, šolo ali butično glamping nastanitev. Tasmanski zakon proti diskriminaciji namreč dovoljuje, da se v teh primerih dostop omeji na podlagi spola, še piše Guardian.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje