Beneški zlati lev filmu All The Beauty And The Bloodshed v režiji Laure Poitras

Kultura 10. Sep 202221:24 0 komentarjev
Beneški lev in zmagovalka Laura Poitras
PROFIMEDIA

Zlatega leva za najboljši film na 79. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je dobil ameriški film All The Beauty And The Bloodshed v režiji Laure Poitras. Srebrni lev, velika nagrada žirije, pa je na nocojšnji podelitvi nagrad pripadla filmu Saint Omer v režiji Alice Diop.

Dokumentarni film All The Beauty And The Bloodshed je epska in čustvena zgodba o mednarodno priznani fotografinji in aktivistki Nan Goldin. V filmu se prepletata protagonistkina preteklost in sedanjost, so vsebino filma povzeli na spletni strani festivala.

Oseminpetdeseletna Laura Poitras je najbolj znana po filmu Citizenfour, z oskarjem nagrajenim dokumentarcem o žvižgaču Edwardu Snowdnu. Je sedma ženska, ki je od leta 1949 prejela zlatega leva, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Veliko nagrado žirije je prejela Francozinja Alice Diop za film Saint Omer. Film spremlja mlado pisateljico Rama, ki se udeleži sojenja mladi ženski, ki je obtožena, da je ubila svojo 15-mesečno hčerko.

Srebrnega medveda za najboljšega režiserja je prejel Luca Guadagnino za film Bones and All, posebna nagrada žirije pa je šla letos filmu Khers Nist (Brez medvedov) v režiji v Iranu zaprtega Džafarja Panahija.

Ob razglasitvi so navzoči v dvorani v znak podpore iranskemu filmskemu ustvarjalcu vstali.

Beneški lev
PROFIMEDIA

Nagrado za scenarij je prejel Martin McDonagh za film The Banshees of Inisherin. Film je prejel še eno priznanje: za najboljšega igralca; nagrado coppa volpi je prejel Colin Farrell.

Za najboljšo igralko je bila nagrajena Cate Blanchett za vlogo v filmu Todda Fielda Tar.

Nagrado žirije Marcello Mastroianni za najboljšo novinko je prejela Taylor Russell.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!