Beneški zlati lev letos v roke španskega režiserja Almodovarja

Kultura 07. Sep 202420:45 > 21:29 0 komentarjev
Režiser Pedro Almodovar je letošnji prejemnik zlatega leva
Režiser Pedro Almodovar je letošnji prejemnik zlatega leva (foto: PROFIMEDIA)

Zlatega leva za najboljši film na 81. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je dobil film The Room Next Door režiserja Pedra Almodovarja. Srebrni lev, velika nagrada žirije, pa je na nocojšnji podelitvi pripadel filmu Vermiglio, ki ga je režirala Italijanka Maura Delpero.

V Benetkah se je s podelitvijo nagrad sklenil 81. mednarodni filmski festival. V nasprotju z lansko prireditvijo, ki jo je zaznamovala stavka v Hollywoodu, se je letos znova po rdeči preprogi sprehodilo veliko zvezdnikov.

V svojem prvem filmu v angleščini The Room Next Door se španski režiser Pedro Almodovar ukvarja s vprašanjem evtanazije. Film spremlja zgodbo pisateljice Ingrid (Julianne Moore) in vojne novinarke Marthe (Tilda Swinton), ki sta bili v mladosti tesni prijateljici. Po dolgih letih, ko nista bili več v stiku, se Ingrid odloči, da znova naveže stik z Martho. Ta sicer umira zaradi raka materničnega vratu in si želi evtanazije. Martha s svojo prošnjo postavi njun odnos pred veliko preizkušnjo.

“Verjamem, da je dostojanstveno slovo od tega sveta temeljna pravica vsakega človeka,” je Almodovar poudaril na nocojšnji podelitvi nagrad. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je pozval “vernike vseh religij”, naj spoštujejo in se ne vmešavajo v odločitve posameznikov, saj morajo biti po njegovih besedah človeška bitja svobodna, “da živijo in umrejo, ko je življenje zanje neznosno”.

Almodovar je sicer že pred filmom dejal, da celotno težo filma nosita Tilda Swinton in Julianne Moore.”Med snemanjem smo bili tako zasedba kot jaz včasih na robu solz, ko smo ju gledali. Snemanje je bilo zelo ganljivo in na nek način blagoslovljeno,” so njegove besede povzeli pri beneškem filmskem festivalu.

Španski režiser Pedro Almodovar ob francoski igralki in predsednici žirije Isabelle Huppert
Španski režiser Pedro Almodovar ob francoski igralki in predsednici žirije Isabelle Huppert (Foto: PROFIMEDIA)

Z veliko nagrado žirije ovenčani film Vermiglio italijanske režiserke Maure Delpero pripoveduje o veliki družini in njenih težavah v zadnjem letu druge svetovne vojne.

Srebrnega leva za režijo je prejel Brady Corbet za film Brutalist, za scenarij sta bila nagrajena Murilo Hauser in Heitor Lorega za brazilsko-francoski film Ainda estou aqui (I’m Still Here).

Nagrado Coppa Volpi za najboljšo igralko je žirija namenila Nicole Kidman za vlogo v filmu režiserke Haline Reijn Babygirl. Nagrado Coppa Volpi za najboljšega igralca pa je prejel francoski igralec Vincent Lindon za vlogo v filmu Jouer avec le feu (The The Quiet Son), ki sta ga režirala Delphine in Muriel Coulin.

Posebno nagrado žirije je prejel koprodukcijski gruzijski film režiserke Dee Kulumbegashvili April.

Nagrado za mladega igralca Marcello Mastroianni je prejel francoski igralec Paul Kircher za vlogo v filmu Leurs enfants apres eux (And their Children After Them), ki sta ga režirala Zoran in Ludovic Boukherma.

Srebrni lev je pripadel filmu Vermiglio, ki ga je režirala Italijanka Maura Delpero
Srebrni lev je pripadel filmu Vermiglio, ki ga je režirala Italijanka Maura Delpero (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenski koprodukciji nagrada Europa Cinema Label

Na festivalu je bil nagrajen tudi nizozemski film Alfa, ki je nastal v koprodukciji s slovensko produkcijsko hišo Staragara. Prejel je nagrado Europa Cinema Label 2024. Nagrado podeljuje vseevropsko združenje Europa Cinemas, ki pod svojim okriljem združuje več kot 3.000 umetniških kinematografov po celi Evropi.

Kot je sporočil producent Jožko Rutar, je žirija v utemeljitvi zapisala: “Film Alfa. Režiserja Jana Willema von Ewijka je bila naša soglasna izbira za letošnjo nagrado Europa Cinemas Label 2024 na festivalu v Benetkah. Impresionirani smo bili nad scenarijem, montažo, fotografijo in razvojem likov v tej dinamični in verodostojni študiji odnosa med očetom in sinom. Navdušil nas je tudi izbor glasbe in odsotnost vsakršne sentimentalnosti – saj avtor v filmu ne pridiga. Njune drobne zamere in stališča na začetku filma se ponovno ovrednotijo na praznem, veličastnem ozadju prostranih, tihih gora.”

Film je po mnenju žirije “čudovito posnet, a režiser nikoli ne dovoli, da bi se pozornost občinstva odmaknila od intenzivne fizične in čustvene interakcije med očetom in sinom, ko se soočata z bojem za preživetje”. “Vrhunska stvaritev, za katero menimo, da se bo povezala z občinstvom,” je še zapisala žirija.

Film bo slovensko premiero doživel novembra na festivalu Liffe v Ljubljani, kasneje pa bo na voljo za ogled tudi v izbranih art kinematografih po Sloveniji.

Zlatega leta za življenjsko delo sta letos prejela avstralski režiser in scenarist Peter Weir ter ameriška igralka Sigourney Weaver. V tekmi za zlatega leva je bilo 21 filmov. Ocenjevala jih je žirija, ki ji je predsedovala francoska igralka Isabelle Huppert. Pred nocojšnjo razglasitvijo nagrad je dejala, da je svetovna kinematografija v dobri kondiciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!