Znan letošnji prejemnik zlatega leva za življenjsko delo

Kultura 09. Maj 202415:42 0 komentarjev
zlati lev
Foto: PROFIMEDIA

Avstralski režiser in scenarist Peter Weir bo na 81. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah prejel zlatega leva za življenjsko delo, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil najstarejši filmski festival na svetu. Beneški filmski festival letos poteka od 28. avgusta do 7. septembra.

Odločitev o podelitvi zlatega leva za življenjsko delo 79-letnemu Petru Weiru je sprejel upravni odbor beneškega bienala na predlog direktorja festivala Alberta Barbere.

“S 13 filmi v 40 letih si je Peter Weir zagotovil svoje mesto na nebu velikih režiserjev sodobne kinematografije,” je v sporočilu za javnost poudaril Barbera. Kot je še dodal, Weir v svojih filmih združuje razmišljanja o osebnih temah in potrebo po doseganju čim širšega občinstva.

“Kljub raznolikosti tem, ki jih obravnava, v njegovem drznem, strogem in spektakularnem filmskem opusu ni težko odkriti stalnice: senzibilnosti, ki mu omogoča obravnavo zelo aktualnih tem, kot je fascinacija nad naravo in njenimi skrivnostmi, kriza odraslih v potrošniških družbah, težave pri izobraževanju mladih o življenju, skušnjava fizične in kulturne izolacije, pa tudi vabljivost pustolovskih impulzov in nagona po uporu (…). S slavljenjem daru za pripovedovanje zgodb in prirojeno romantiko je Weir okrepil svojo vlogo v Hollywoodu, a pri tem obdržal distanco do ameriške filmske industrije,” je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa še sporočil Barbera.

Prejemnik letošnje nagrade zlati lev za življenjsko delo Peter Weir
Prejemnik letošnje nagrade zlati lev za življenjsko delo Peter Weir (Foto: PROFIMEDIA)

“Beneški mednarodni filmski festival in njegov zlati lev za življenjsko delo sta del folklore naše obrti(…). Da te kot režiserja nagradijo za življenjsko delo je velika čast,” je v odzivu dejal Weir, ki med drugim podpisuje v Benetkah premierno prikazana filma Društvo mrtvih pesnikov in Trumanov show ter filme Priča, Zelena karta ter Gospodar in bojevnik.

Za svoje filmsko ustvarjanje je prejel več nagrad. Za oskarja za najboljšo režijo je bil nominiran štirikrat. Lani je prejel častnega oskarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!