Francosko tožilstvo zahteva obtožnico za znanega filmskega režiserja

Kultura 03. Jul 202414:15 > 19:20 1 komentar
Francoski režiser Benoit Jacquot
Francoski režiser Benoit Jacquot (Foto: PROFIMEDIA)

Francosko tožilstvo je zahtevalo obtožnico za znanega francoskega režiserja Benoita Jacquota zaradi posilstva igralk Isilde Le Besco in Juliee Roy, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili s tožilstva v Parizu.

77-letnega Benoita Jacquota so v ponedeljek pridržali zaradi zaslišanja, potem ko je francoska igralka Judith Godreche v začetku tega leta proti njemu vložila kazensko ovadbo zaradi domnevnega posilstva v času, ko je bila z njim v razmerju. Slednje se je začelo, ko je bila igralka mladoletna. Podobne obtožbe na račun režiserja so nato podale še druge igralke.

Francoske oblasti so poleg Jacquota v ponedeljek pridržale še enega od vodilnih francoskih režiserjev, 80-letnega Jacquesa Doillona. Oba so, potem, ko sta noč preživela na eni od pariških policijskih postaj, zaslišali tudi v torek. Doillona so nato v torek zvečer “iz zdravstvenih razlogov” izpustili na prostost, je sporočilo tožilstvo. Hkrati so dodali, da odločitev o nadaljnjih ukrepih še ni bila sprejeta.

Oba režiserja sta doslej zanikala vse obtožbe na svoj račun.

Igralka Judith Godreche
Igralka Judith Godreche (Foto: PROFIMEDIA)

Po poročanju AFP tožilstvo zaenkrat ni zahtevalo obtožnice proti Jacquotu v zvezi s kazensko ovadbo Godreche. Je pa od preiskovalnega sodnika zahtevalo obtožnico zaradi “posilstva, spolnega napada in nasilja”, domnevno zagrešenega nad igralko Roy, kar naj bi se zgodilo med letoma 2013 in 2018.

Tožilstvo je tudi zahtevalo obtožnico zaradi “posilstva mladoletne osebe s strani osebe z avtoriteto” in “posilstva s strani partnerja”, v primeru igralke Le Besco, kar naj bi se zgodilo med letoma 1998 in 2000 ter leta 2007.

Jacquot, ki je dve noči preživel v priporu, naj bi sedaj izpustili na prostost, a bo postal pod sodnim nadzorom.

Francoska igralka in režiserka Judith Godreche (52) je v začetku tega leta vložila kazensko ovadbo proti 77-letnemu Jacquotu zaradi posilstva in proti 80-letnemu Doillonu zaradi spolnega napada v času, ko je bila mladoletna. Oba njene obtožbe zanikata.

Odkar je Godreche prekinila molk o domnevnih spolnih zlorabah v preteklosti, je postala vodilna predstavnica francoskega gibanja #MeToo. Pozvala je tudi k ustanovitvi organa za nadzor francoske kinematografije. Po njenemu pozivu je francoska narodna skupščina maja letos izglasovala ustanovitev komisije za preiskavo spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola v filmski industriji in drugih kulturnih sektorjih v Franciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje