Kmalu spletna stran, posvečena “edinemu umetniku, ki je razumel, kaj je barva”

Kultura 14. Feb 202309:19 0 komentarjev
Marc Chagall
PROFIMEDIA

Marca bo zaživela uradna spletna stran, kjer bodo zbrana vsa dela umetnika Marca Chagalla. Navdihovale so ga umetniške smeri 20. stoletja - fauvizem, kubizem in ekspresionizem, po katerih je povzel posamezne elemente in jih vključil v svojo slikarsko govorico.

Prihodnji mesec bo zaživela uradna spletna stran, posvečena Marcu Chagallu (1887-1985) ter predstavitvi in razumevanju njegovega dela. Spletna stran bo ponudila celovit pregled Chagallovega ustvarjanja in s tem omogočila vpogled v delo enega najvidnejših umetnikov 20. stoletja, piše portal Artdaily.

Spletna stran marcchagall.com bo poleg izbora umetnikovih del in arhivskih dokumentov predstavila tudi različne tehnike ter ateljeje, v katerih je umetnik ustvarjal.

Na spletni strani bo med drugim dostopen tudi poseben katalog, ki je še v nastajanju, želi pa predstaviti vsa Chagallova dela, nastala med letoma 1906 in 1985. Prvi zvezek, ki bo objavljen že marca, bo predstavil 97 skulptur, ustvarjenih med letoma 1952 in 1983. Drugi zvezek, predviden za leto 2024, bo posvečen umetnikovi keramiki, piše Artdaily.

Posebno pozornost bo portal namenil arhivu Marca in Ide Chagall v Parizu, ki hrani zbirko več tisoč dokumentov in velja za najpomembnejši arhiv, posvečen umetniku. Zbirko sestavlja korespondenca Marca Chagalla (1910-1985), dopolnjujejo pa jo številni dokumenti ter fotografije različnih del.

Projekt je nastal v sodelovanju med organizaciji Association des Amis de Marc Chagall – Združenjem prijateljev Marca Chagalla, ustanovljenim leta 2019 za zaščito in promocijo Chagallovih del, ter drugimi institucijami, kot so Reunion des Musees Nationaux, Institut national de l’audiovisuel in Musee national Marc Chagall v Nici. Združenje prijateljev Marca Chagalla je sicer odgovorno tudi za upravljanje arhivov Marca in Ide Chagall, ki jih je dala na voljo zapuščina Marca Chagalla.

Marc Chagall Marc Chagall
PROFIMEDIA
Marc Chagall Marc Chagall
PROFIMEDIA
Marc Chagall Marc Chagall
PROFIMEDIA
Marc Chagall Marc Chagall
PROFIMEDIA
Marc Chagall Marc Chagall
PROFIMEDIA
Marc Chagall Marc Chagall
PROFIMEDIA

Chagall se je rodil v takratnem ruskem kraju Liozna pri Vitebsku v današnji Belorusiji. Študiral je v Sankt Peterburgu. Med letoma 1910 in 1914 je živel v Parizu. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1914 v berlinski galeriji revije Der Sturm in z njo vzbudil veliko pozornosti. Po oktobrski revoluciji je bil komisar nove sovjetske oblasti za likovno umetnost v Vitebsku, leta 1923 pa se je dokončno naselil v Parizu. Tam so ga navdihovale umetniške smeri 20. stoletja – fauvizem, kubizem in ekspresionizem, po katerih je povzel posamezne elemente in jih vključil v svojo slikarsko govorico.

Julija 1941 se je pred nacisti umaknil v ZDA. Čeprav je bil daleč od vojnega dogajanja, se ga je vojna močno dotaknila. V New Yorku je naslikal vrsto slik, na katerih je upodobil razdejanje in strah. V Francijo se je vrnil leta 1949 in se naselil v Saint-Paul-de-Venceu, kjer je živel do smrti. Po vrnitvi v Francijo se je posvetil tudi mozaiku, ustvaril je slikana okna za nekaj cerkva, med drugim za katedrali v Metzu in Reimsu.

Leta 1954 se je Chagallu poklonil tudi Pablo Picasso. “Ko bo Matisse umrl, bo Chagall edini slikar, ki bo razumel, kaj barva v resnici je,” je tedaj zapisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!