Med gledanjem otroškega filma odkril izgubljeno dragocenost

Kultura 14. Okt 202305:22 2 komentarja
Speča dama s črno vazo
Foto: Zajem zaslona

Madžarski umetnosti zgodovinar Gergely Barki je s hčerko gledal priljubljen otroški film, ko je na steni v filmu opazil izgubljeno sliko, ki so jo pogrešali 90 let.

Bil je božični večer leta 2009. Madžarski umetnostni zgodovinar Gergely Barki je skupaj s triletno hčerko gledal otroški film Mišek Stuart Little, ko je v kadru opazil sliko nad kaminom.

Slika ga je močno spominjala na mojstrovino madžarskega umetnika Roberta Berényja, ki je v javnosti ni bilo na spregled že od leta 1928.

Slika je bila vidna v več kadrih filma in vse bolj je bil umetnostni zgodovinar prepričan, da gre res za umetnino Berényja z naslovom Speča dama s črno vazo. Sliko je umetnostni zgodovinar poznal s črno-bele fotografije, ki jo je videl v muzeju. “Nisem mogel verjeti svojim očem, mislil sem, da sanjam,” je pred leti dejal za britanski časnik The Guardian. “To je bilo najboljše božično darilo za umetnostnega zgodovinarja,” je dodal.

Kako se je slika znašla v filmu

Sliko je umetnik najverjetneje naslikal leta 1927 ali 1928. Na njej je upodobljena slikarjeva žena, ki v modri obleki spi ob mizi, na kateri je postavljena črna vaza. Umetnina je bila nazadnje videna v javnosti leta 1928, na razstavi na Madžarskem, nato pa so jo prodali. Kupec je bil najverjetneje jud, ki je pred nacisti iz države pobegnil pred ali med drugo svetovno vojno. Dragocena slika je od takrat veljala za izgubljeno.

Nato pa se je sredi devetdesetih pojavila na dobrodelni dražbi v San Diegu v ZDA. Daroval jo je neznani donator, ki najverjetneje ni vedel, za kakšno umetnino gre.

Na dražbi je sliko za le 40 dolarjev (približno 38 evrov) kupil zbiratelj umetnin Michael Hempstead in jo kasneje prodal starinarnici v Kaliforniji za približno 400 dolarjev (približno 380 evrov). V starinarnici pa jo je kupil scenograf, ki je nabiral različne predmete za filmske studie. Zanjo je odštel 500 dolarjev (približno 475 evrov).

Speča dama s črno vazo
Foto: WIKIPEDIA

Slika se je nato pojavila v več filmih in nanizankah, med drugim tudi v filmu Mišek Stuart Little, ki so ga posneli leta 1999 in ki ga je deset let kasneje s svojo hčerko gledal madžarski umetnostni kritik Barki.

Po odkritju je Barki različnim produkcijskim podjetjem in članom ekipe poslal več deset e-sporočil. Odgovorov ni dobil, dokler se mu ni po dveh letih javila scenografinja, ki mu je povedala, da je sliko odkupila od filmskega studia in jo ima doma.

Barki je odpotoval k njej v ZDA in še v živo potrdil, da gre res za to sliko. Scenografinja je sliko nato prodala zbiratelju umetnin, ta pa jo je decembra 2014 dal na dražbo. Kupil jo je neimenovani madžarski zbiratelj, zanjo pa je odštel 285.700 dolarjev oziroma 271.500 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje