“Brez odobrenih sredstev je pod vprašaj postavljen naš obstoj”

Kultura 10. Jan 202211:12 > 11. Jan 2022 15:54 2 komentarja
Gledališče
PROFIMEDIA

Ministrstvo za kulturo je v štiriletnem programskem razpisu na področju umetnosti, ki jih bo v letih 2022–2025 sofinancirala država iz proračuna, izključilo Gledališče Glej, Zavod Maska, Delak center (Dragan Živadinov), Zavod Emanat, Mesto žensk in Nomad Dance Academy Slovenija. Nekateri kulturniki so se na odločitev pristojnega ministrstva že odzvali na družbenih platformah. "To so organizacije, ki so politične in kritične do vsakokratne oblasti, pogumne, drzne in izjemne v umetniških zastavitvah in preprosto nujne za gledališko krajino," se je na odvzem sredstev odzvala Alja Lobnik, direktorica in umetniška vodja Maske.

Ministrstvo za kulturo je objavilo razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti, ki jih bo v letih 2022–2025 sofinancirala država iz proračuna, namenjenega za kulturo. Okvirna vrednost sredstev znaša 3.817.000 evrov, so zapisali v sporočilu za javnost na pristojnem ministrstvu. Letos se na seznam uvrščenih za sofinanciranje med drugim ni uvrstilo Gledališče Glej, ki je najstarejše neodvisno gledališče v Sloveniji.

Nejasna prihodnost gledališča

V gledališču so se na odločitev ministrstva odzvali z daljšim zapisom, v katerem so navedli, da je brez odobrenih sredstev pod vprašaj postavljen obstoj enega redkih uprizoritvenih prostorov za sodobno avtorsko gledališče v Sloveniji, ki je že pet desetletij življenjskega pomena predvsem za mlade ustvarjalke in ustvarjalce.

“Nejasna je prihodnost mednarodnih povezav za preboj slovenskih umetnikov ter vrhunskih gledaliških dosežkov doma in v tujini, ki jih Gledališče Glej kot najstarejša neodvisna gledališka hiša v Sloveniji kontinuirano predstavlja od leta 1970. Pa tudi prihodnost treh festivalov, od tega enega mednarodnega. Delo več sto umetnikov in strokovnih sodelavcev. Prebojnega in inovativnega mladinskega programa avtorskega gledališča. Glej je tudi motor dveh ključnih povezovalnih elementov za profesionalizacijo neodvisne uprizoritvene scene, saj koordiniramo mednarodno platformo TRIGGER, ki skrbi za gostovanja predstav v tujini, ter program razvoja občinstva Abonma Transferzala, ki povezuje neodvisne odre v Ljubljani,” so zapisali.

Umetniški svet Gledališča Glej odvzem sredstev razume v kontekstu dolgoletnega krčenja prostora za razvoj profesionalnih nevladnih organizacij, saj se število programsko financiranih organizacij na področju uprizoritvene umetnosti že nekaj zaporednih razpisov krči.

“Glede na obseg, kakovost in profesionalnost dela si financiranje zasluži bistveno več od osmih organizacij. To prepoznava tudi komisija na ministrstvu za kulturo, ki je tokrat Gledališču Glej namenila količino točk, ki omogoča preboj med financirane organizacije, a za vse ni bilo dovolj sredstev. Kolegicam in kolegom, ki so financiranje v tem obdobju dobili, iskreno čestitamo za odlično delo, saj verjamemo, da si financiranje zaslužijo. Vemo, da nismo edini, ki plačujemo ceno krčenja prostora za nevladno produkcijo, saj financiranje ni bilo odobreno tudi številnim drugim visokokakovostnim prijaviteljem. In vemo, da za sektor najhujše z rebalansom za letošnje in prihodnje leto, s katerim se zmanjšuje proračun nevladnim organizacijam v kulturi za polovico, šele prihaja. Odvzem sredstev nas je prizadel še toliko bolj, ker smo že v drugem letu boja proti koronavirusu, zaradi katerega smo od leta 2020 večino časa preživeli zaprti, ali ob drastično zmanjšani kapaciteti. Kljub nemogočim pogojem dela smo obe zadnji sezoni izpeljali v celoti,” so med drugim dodali. Celoten zapis si je mogoče prebrati na njihovi spletni strani. Zaradi odvzema sredstev so v najstarejšem gledališču v Sloveniji zagnali donatorsko kampanjo.

Organizacije, ki so politične in kritične do vsakokratne oblasti

Iz financiranja je prav tako izpadel Zavod Maska. “Maska je leta 2022 izpadla iz štiriletnega programskega financiranja. Skupaj z nekaterimi ostalimi izjemnimi nevladnimi organizacijami – Delak, Nomad Dance Academy Slovenija, Emanat, Mesto žensk, Gledališče Glej – najstarejše eksperimentalno gledališče v Sloveniji. To so organizacije, ki so politične in kritične do vsakokratne oblasti, pogumne, drzne in izjemne v umetniških zastavitvah in preprosto nujne za gledališko krajino. To ne samo kaže na neodgovorno politiko, marveč na politiko, ki je konservativna v razumevanju tega, kaj vse je umetnost, in preprosto poreže robove oziroma tisto, kar sili ven. Nefinanciranje je postalo mehanizem regulacije izrekanja in ustvarjanja,” se je na odvzem sredstev odzvala Alja Lobnik, direktorica in umetniška vodja Maske.

Ministrstvo: Sredstva dobijo najbolje ocenjeni

Za podrobnejša pojasnila smo se obrnili na kulturno ministrstvo, na katerem so pojasnili, da ker gre za javni razpis, sredstva dobijo najbolje ocenjeni projekti. Druge javne dobrine, ki so prav tako v javnem interesu, ministrstvo zagotavlja prek drugih javnih razpisov. O očitkih, da so bili zavrnjeni prijavitelji, ki so družbeno angažirani in kritični do oblasti, na pristojnem ministrstvu poudarjajo, da se pogoji in merila, na podlagi katerih ocenjuje strokovna komisija, v nobenem oziru ne nanašajo na svetovnonazorske usmeritve prijaviteljev ali njihovih programov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje