Ministrstvu za kulturo prihodnje leto skoraj 37 milijonov evrov več

Kultura 26. Sep 202419:30 2 komentarja
Ministrica za kulturo Asta Vrečko
Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Foto: Anže Malovrh/STA)

Ministrstvo za kulturo bo v letu 2025 razpolagalo s proračunskimi sredstvi v višini 271,7 milijona evrov, pri čemer bo integralni proračun za kulturo višji za 23,8 milijona evrov glede na leto 2024 in za 36,8 milijona evrov višji od prvotno sprejetega proračuna za leto 2025. Vlada je predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti sprejela danes.

V celotni znesek 271,7 milijona evrov niso vključena sredstva za protipoplavno sanacijo ter za projekte in vsebine, ki se izvajajo iz evropskih kohezijskih sredstev ter načrta za okrevanje in odpornost, so po seji sporočili z ministrstva.

Ministrica Asta Vrečko je ob tem napovedala, da bodo skoraj za polovico povečali sredstva za slovenski film, vlagali bodo tudi v ljubiteljsko kulturo, knjigo in javne zavode ter razpise.

“Kultura je eden najpomembnejših stebrov družbe, a je bila pred našim mandatom dolga leta sistemsko in finančno zanemarjena. Naš koalicijski cilj je krepitev kulture kot osrednje družbene vrednote in to odraža tudi proračun,” je spomnila ministrica.

Višja sredstva bodo po oceni ministrstva omogočala doseganje ciljev, ki so si jih zastavili v resoluciji o nacionalnem programu za kulturo. Sredstva bodo namenjena predvsem krepitvi področij knjige, filma in medijev, javnim zavodom, projektom nevladnih organizacij, ljubiteljski kulturi, investicijam v kulturi ter obnovi kulturne dediščine. Posebna pozornost bo namenjena razvoju sodobnega plesa in podpori dela samozaposlenih v kulturi.

Kot navaja sporočilo za javnost, bodo s proračunom za leto 2025 povečali sredstva za slovenski film na 14,4 milijona evrov, kar je 4,75 milijona več, kot je na razpolago v letošnjem letu. Za milijon evrov bodo povišali sredstva za medije. Več bo tudi sredstev za Evropsko prestolnico kulture 2025, in sicer za 1,5 milijona evrov. V celoti bo tako za EPK v prihodnjem letu na voljo pet milijonov evrov.

Za Javno agencijo za knjigo RS bo na razpolago 1,16 milijona evrov več sredstev, in sicer skupaj 6,9 milijona evrov. Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti pa bo ministrstvo povišalo sredstva za skoraj pol milijona evrov. Skupaj bo ljubiteljska kultura imela na voljo 5,55 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje