Svet agencije za knjigo ministrstvo prosi za več denarja

Kultura 19. Apr 202413:15 0 komentarjev
Frankfurt po Frankfurtu
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

V svetu Javne agencije RS za knjigo so se odzvali na viharno reakcijo med prijavitelji knjižnih programov s področja leposlovja in humanistike. Poudarili so, da so bila letos sredstva za razpise Jaku v odločbi ministrstva za kulturo za pet odstotkov nižja kot za leto 2023 in pozvali ministrstvo k njihovemu povečanju.

Svet Javne agencije za knjigo (Jak) ministrstvo poziva, da področje knjige znova vključi v kohezijsko shemo in da Jaku sredstva za razpise in pozive poveča najmanj glede na inflacijo in skladno z razvojnimi cilji kulturne politike na tem področju.

Kot so uvodoma pojasnili, je svet Jaka v začetku letošnjega leta, ob nastopu svojega mandata, sprejel program dela in finančni načrt agencije za letošnje leto. Dokument je bil usklajen z odločbo ministrstva za kulturo, s katero ji je dodelilo sredstva. Svet je dokument potrdil zaradi zagotovitve nemotenega delovanja in financiranja agencije, čeprav so bila sredstva za razpise in pozive v odločbi ministrstva za 5,1 odstotka nižja kot v letu 2023. “Dejansko so se glede na leti 2022 in 2023, upoštevaje inflacijo, 13,2 odstotna inflacija in 6,47 odstotno nominalno znižanje, sredstva Jaka za razpise in pozive realno znižala skoraj za 20 odstotkov,” so zapisali.

To je, kot so spomnili, v začetku aprila med prijavitelji, ki so sodelovali na dveh zaključenih programskih razpisih, knjižni programi in mednarodno sodelovanje, in bili obveščeni o izidih, povzročilo viharni odziv.

Kot so še spomnili, je agencija v zadnjem letu dni izpeljala pomembna mednarodna knjižna dogodka, častni gostovanji Slovenije na največjem knjižnem sejmu na svetu v Frankfurtu in na največjem sejmu otroških in mladinskih knjig v Bologni. Frankfurt je bil 60-odstotno financiran z evropskimi kohezijskimi sredstvi.

Po navedbah sveta Jaka sta obe gostovanji pomembno povečali vidnost slovenske knjižne produkcije v mednarodnem okolju in s tem odprli nove možnosti za razvoj slovenskega založništva, a nižanje sredstev za redno dejavnost agencije pomeni, da slovensko založništvo ne bo moglo izkoristiti tega zagona. “Še več, pod vprašaj postavlja tudi uspešno redno delovanje vseh tistih založnikov, ki se ukvarjajo z izdajanjem kakovostne izvirne in prevodne knjižne produkcije,” so opozorili v svetu agencije, ki ji predseduje Lev Kreft.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!