Na beneškem filmskem festivalu se bo za zlatega leva potegovalo 23 filmov

Kultura 26. Jul 202216:48 > 17:01 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Direktor letošnjega 79. filmskega festivala v Benetkah Alberto Barbera je danes objavil program festivala, ki se bo začel 31. avgusta in bo potekal do 10. septembra. Na festivalu letos sodelujejo številna velika imena svetovne filmografije. Za zlatega leva se bo skupno potegovalo 23 filmov, od tega jih pet prihaja iz Italije in pet iz Francije.

O nagradah bo tudi letos odločala mednarodna žirija, predsedovala ji bo ameriška igralka Julianne Moore. Letošnji filmski festival v Benetkah se bo 31. avgusta začel s filmom White Noise (Beli šum) režiserja Adama Driverja, v katerem nastopata Greta Gerwig in Don Cheadle.

Med drugim bo na ogled tudi nov film Darrena Aronofskega The Whale (Kit). Predstavil se bo tudi v Iranu zaprti režiser Džafar Panahi s filmom Khers Nist (Brez medvedov), ki je eden od dveh iranskih filmov v tekmovalnem programu. Francoski gledališki in filmski ustvarjalec Florian Zeller, ki je za film Oče prejel oskarja, bo zastopan z novim filmom Sin, v katerem ima glavno vlogo ponovno Anthony Hopkins.

Z oskarjem dvakrat nagrajeni Alejandro Inarritu (Birdman ali Nepričakovana odlika nevednosti ter Povratnik) se bo predstavil z mehiškim filmom Bardo, falsa cronica de unas cuantas verdades (Bardo, lažna kronika nekaj resnic). Na ogled bo tudi film Todda Fieldsa TAR, v katerem igrata nemška igralka Nina Hoss in dvakrat z oskarjem nagrajena avstralska igralka Cate Blanchett.

Romain Gavras, sin legendarnega režiserja Constantina Costa-Gavrasa, bo tekmoval s filmom o družbenih konfliktih v predmestju z naslovom Athena. Igralko Penelopo Cruz, ki jo je bilo lani v Benetkah mogoče videti v otvoritvenem filmu Pedra Almodovarja Vzporedni materi, bo letos mogoče videti v filmu ‘L’Immensita’ (Neizmernost) italijanskega režiserja Emanuela Crialeseja.

Izven konkurence bodo med drugim prikazali vestern Walterja Hilla Dead for a Dollar (Mrtvi za dolar), v katerem v glavni vlogi lovca na glave igra Christoph Waltz, v stranskih vlogah pa Willem Dafoe in Rachel Brosnahan

V uradni tekmovalni program Obzorja se je na 79. filmski festival v Benetkah uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Najsrečnejši človek na svetu makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Film bo na festivalu imel svetovno premiero.

beneški filmski festival zlati lev
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!