Kako pojejo slovenski in britanski parlamentarci (VIDEO)

Kultura 16. Dec 202213:53 0 komentarjev

Ste vedeli, da v državnem zboru deluje tudi pevski zbor? V njem pojejo zaposleni v državnem zboru in državnem svetu ter nekatere poslanke in poslanci. Na današnjem predbožičnem koncertu so skupaj s kolegi iz britanskega parlamenta zapeli nekaj tradicionalnih božičnih pesmi.

Državni zbor ima poleg mnogih institucij tudi svoj pevski zbor. V njem poje okoli 30 zaposlenih v državnem zboru in državnem svetu, med njimi pa so običajno tudi nekateri poslanke in poslanci. Zbor nosi ime Kvorum, izraz za sklepčnost, ki ga običajno slišimo v povsem drugačnem kontekstu.

Slovenske parlamentarce pa je danes obiskal še en parlamentarni pevski zbor, in sicer iz Velike Britanije, v katerem pojejo poslanci in zaposleni v obeh domovih parlamenta. Skupaj so pevci pripravili predbožični koncert s pestrim programom tradicionalnih božičnih skladb iz obeh držav.

Parlamentarci so koncert skupaj odprli s tradicionalno angleško božično pesmijo Joy To The World in slovensko ljudsko Kaj se vam zdi, ki jo je za to priložnost priredil član britanskega zbora. V nadaljevanju so se zvrstile še znane božične skladbe, kot so God Rest Ye Merry Gentlemen, O Holy Night in Sveta noč.

Pevce sta na klavirju spremljala zborovodji. Parlamentarni zbor Kvorum vodi Ana Maria Beguš, ki se je glasbeno izpopolnjevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Britanske pevce pa vodi zborovodja Simon Over, ki je študiral tudi na prestižni britanski Kraljevi akademiji za glasbo.

Ubranemu petju slovenskih in britanskih pevcev iz parlamenta pa lahko prisluhnemo tudi v soboto, ko bodo ob 19.30 nastopili v ljubljanski stolnici svetega Nikolaja. Parlamentarna pevska zbora bo spremljal orkester, v katerem bodo združeni glasbeniki Orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter orkestra Music for the Future.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!