Nagrada kritiško pero za življenjsko delo letos Andreju Medvedu

Kultura 26. Sep 202419:41 0 komentarjev
Andrej Medved
Andrej Medved (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Nagrado kritiško pero 2024 za življenjsko delo, ki jo podeljuje Slovensko društvo likovnih kritikov za kritiko in kuratorstvo, je letos prejel Andrej Medved. Na nocojšnji prireditvi v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu so podelili še nagradi kritiško pero za likovno kritiko in kuratorstvo ter za mladega kritika oz. kritičarko.

Kot piše v utemeljitvi, je Andrej Medved vsestranski ustvarjalec, ki na več področjih vpliva na razvoj in na presežnost likovne, književne ter nasploh mišljenjske kulture, tokrat pa se v prvi vrsti priklanjajo njegovemu kritiškemu in likovno-teoretskemu prispevku, s katerim se je zapisal med najpomembnejša imena stroke.

Kurator, likovni kritik, filozof, pesnik in umetnostni zgodovinar Medved je že kot študent prevzel urednikovanje študentskega časopisa Tribuna in revije Problemi. Poezijo, eseje in razprave o filozofiji, literaturi, estetiki in umetnostni teoriji je od takrat do danes objavljal v Tribuni, Problemih, Dialogih, Sintezi, Novi reviji, Naših Razgledih in dnevnem časopisju. Ob tem prevaja iz nemščine in francoščine, predvsem poezijo ter filozofske in literarne študije.

Kot kustos in dolgoletni umetniški vodja Obalnih galerij je pripravil več kot 500 razstav slovenske, jugoslovanske in tuje umetnosti. Vzporedno z razstavami je v svoji ustanovi spodbujal bogatenje obstoječih likovnih zbirk in nastajanje novih. Obenem je z razstavami izven matične hiše utemeljil aktualne poglede na sodobno slovensko likovno produkcijo takoj po osamosvojitvi.

Izjemno pomembno je tudi njegovo publicistično delo, njegov rezime v Cobissu obsega 972 enot. Izdal je 36 zbirk izvirne poezije, za katere je prejel vrsto nagrad. Objavil je več monografskih študij s področja likovne umetnosti, ocene, kritike in krajše eseje je prav tako zaokrožil v knjižnih izdajah. Je tudi urednik edicij Hyperion in Artes.

Andrej Medved
Andrej Medved (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Nagrado kritiško pero za likovno kritiko in kuratorstvo je prejel likovni kritik in umetnostni zgodovinar Tomislav Vignjević. Kot piše v utemeljitvi, je z objavami v zadnjem obdobju, za katerega mu podeljujejo nagrado, postavil zelo visoke standarde, ki so lahko za vzor tehtnega kritiškega pisanja na način precizne strokovne eksegeze, nemara nekoliko manj v smislu polemičnosti, vendar z močjo navdihujoče eruditske razglednosti.

Vignjević je od leta 2017 višji znanstveni sodelavec Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, kjer je zaposlen. Od študijskega leta 2013/14 dalje je tudi zunanji sodelavec Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer na magistrski stopnji predava predmet Teorije modernističnega in sodobnega kiparstva. Od leta 1985 je kuriral več temeljnih tematskih razstav slovenske umetnosti. Bil je koordinator projekta Gotika v Sloveniji. Od leta 2000 je redno objavljal likovne kritike v nekaterih osrednjih slovenskih revijah. Njegova bibliografija obsega več kot 500 enot.

Nagrado kritiško pero za mlado kritičarko pa je prejela likovna kritičarka in umetnostna zgodovinarka Sara Nuša Golob Grabner. Nagrajenka v Mariboru zaključuje magistrski študij umetnostne zgodovine ter angleške književnosti in jezika. Kot kuratorka sodeluje z Galerijo Media Nox in Mladinskim kulturnim centrom Maribor ter galerijo EPEKA, od leta 2020 je “hišna” kustosinja Fotogalerije Stolp v Mariboru. Letos je v sodelovanju z Galerijo Tkalka in časopisom Večer v Mariboru zasnovala mentorski program Mladi kritik, ki ga tudi vodi. Kritiška besedila in recenzije razstavnih projektov objavlja v časopisu Večer, Umetnostni kroniki in rubriki V očesu časopisa Delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!